StoryEditor

V Taliansku sa zdvihol odpor voči vystúpeniu Zelenského na Sanremo. "Na festivale bude hovoriť o zbraniach"

28.01.2023, 07:40
Autor:
ČTKČTK

"Na piesňovom festivale by som čakal piesne a nič iné," povedal stanici La7 vicepremiér a šéf pravicovej strany Liga Matteo Salvini.

V Taliansku sa zdvihla vlna odporu proti plánovanému vystúpeniu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na populárnom piesňovom festivale Sanremo. Politici, ale aj niektorí umelci kritizujú fakt, že Zelenskyj chce predniesť svoju reč prostredníctvom videohovoru na podujatí, ktoré má byť predovšetkým zábavou. Podľa agentúry Reuters debata odráža aj postoj verejnosti, ktorá podľa prieskumov v Taliansku podporuje Ukrajinu len veľmi vlažne.

"Na piesňovom festivale by som čakal piesne a nič iné," povedal stanici La7 vicepremiér a šéf pravicovej strany Liga Matteo Salvini. Podľa neho je otázka, či by sa zábava mala miešať spolu s témami, ako sú vojna, smrť a utrpenie. "Zelenskyj na Sanreme? Nie," napísal na facebooku Gianni Cuperlo, predstaviteľ opozičnej stredoľavicovej Demokratickej strany, podľa ktorého nie je dobrá voľba prenášať prejav prezidenta napadnutej krajiny na zábavné podujatie.

Stanica Rai, ktorá prenosy z festivalu Sanremo vysiela, oznámila, že Zelenskyj by mal k publiku prehovoriť prostredníctvom videa na záver päťdňového podujatia 11. februára.

Kvôli tomuto bodu programu vznikla aj nesúhlasná petícia proti "militarizácii" festivalu, ktorú doteraz podpísalo vyše 30.000 ľudí. Jej autori zároveň vojnu na Ukrajine opisujú ako dôsledok správania NATO a "brutálnych represií" voči rusky hovoriacim obyvateľom Ukrajiny.

"V rámci hudobnej šou bude Zelenskyj hovoriť o zbraniach, delách a tankoch, to je na piesňovom festivale nevhodné," myslí si jeden zo signatárov, moderátor Mario Giordano.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová Ukrajinu podporuje a jej vláda stojí tesne pred podpisom dohody s Francúzskom, ktorá by umožnila na Ukrajinu dodať systémy protivzdušnej obrany SAMP/ T.

Taliani sú však v tejto otázke rozdelení, ako ukázal aj nový prieskum, ktorého výsledky zverejnila stanica Rai v stredu. Podľa neho dodávky zbraní podporuje 40 percent Talianov, 52 percent ich je proti. Rovnaký prieskum ukázal, že vyše 38 percent Talianov si želá, aby sa vojna na Ukrajine skončila mierovou dohodou s Ruskom, aj keby mala byť dojednaná bez účasti Kyjeva. Na 25 percent respondentov súhlasí, že ukončenie dodávok zbraní by mohlo Zelenského prinútiť k ústupkom.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 17:08