StoryEditor

Cenu Nadácie Tatra banky za umenie získali Kozuch, Haugová aj Cséfalvay

27.01.2023, 13:00
Autor:
TASRTASR

Počas slávnostného udeľovania ceny v novozrekonštruovaných priestoroch Slovenskej národnej galérie vyhlásili aj držiteľov ocenenia Mladý tvorca.

Laureátkou 27. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2022 sa v kategórii audiovizuálna tvorba stala režisérka, výtvarníčka a animátorka Joanna Kozuch za réžiu animovaného filmu Bolo raz jedno more. Bronzovú sošku Múzy za najvýraznejší umelecký počin udelila nadácia vo štvrtok v Bratislave aj ďalším tvorcom. Informovala o tom hovorkyňa banky Simona Miklošovičová.

V kategórii divadlo si ocenenie odniesli Valeria Schulczová, Zuzana Fialová, Gabriela Dzuríková, Ivana Kuxová, Jakub Rybárik, Branislav Bystriansky a Darina Abrahámová za spoluautorstvo inscenácie 24 z produkcie Slovenského národného divadla. V kategórii dizajn získal ocenenie Marcel Hulubec W. za odevnú kolekciu Concréte, v kategórii hudba Stanislav Palúch za hudbu k predstaveniu Pašie z produkcie SĽUK-u.

image

Zdražovanie úverov pokračuje, fixácia sa blíži k štyrom percentám. Ako je na tom vaša banka? (+ tabuľka)

V kategórii literatúra ocenila nadácia Milu Haugovú za básnickú zbierku Z rastlinstva (vydavateľstvo Skalná ruža) a v kategórii výtvarné umenie Andrása Cséfalvaya za výstavu Darwiniana: koncept súťaže v prírode a jeho pôvod v jazyku kapitalizmu (Východoslovenská galéria, Košice).

Po druhý raz v histórii ocenenia udelila nadácia aj špeciálnu cenu. Získala ju Gabriela Garlatyová za monografiu Maria Bartuszová.

Počas slávnostného udeľovania ceny v novozrekonštruovaných priestoroch Slovenskej národnej galérie vyhlásili aj držiteľov ocenenia Mladý tvorca. Získali ho Vera Lacková za réžiu dokumentárneho filmu Ako som sa stala partizánkou a Mária Schumerová, Annamária Janeková, Romana Ondrejkovičová za spoluautorstvo hry a interpretáciu postáv v inscenácii Generácia Z: Krása nevídaná. Ďalej to boli Terézia Denková za koncept, dramaturgiu, vizuálnu komunikáciu alternatívnej galérie Typogaráž, v kategórii hudba Gleb za album Big Boy FM, Nicol Hochholczerová za novelu Táto izba sa nedá zjesť a Denis Kozerawski a Peter Kašpar za dokument/videoinštaláciu Kambium 1492.

01 - Modified: 2024-03-28 07:57:19 - Feat.: - Title: Inovatívna aplikácia TABI od Tatra banky naučí deti rozumieť peniazom 02 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova lobby Tatra Banky v znamení jednoduchosti, modernosti, a efektivite: Architekti vniesli do banky zen 03 - Modified: 2024-01-17 09:51:22 - Feat.: - Title: Tatra banka prináša novú galériu platobných kariet s dielami umelcov 04 - Modified: 2024-01-11 08:21:30 - Feat.: - Title: Štát hodil svoj hypotekárny nápad na banky. Europoslanec a expert na dane vidí v celej pomoci zádrh 05 - Modified: 2023-12-22 13:09:56 - Feat.: - Title: Banky počas zimy hlásia plné pobočky. Spotrebáky sa berú na darčeky, no aj na dane či nedoplatky za teplo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 20:16