StoryEditor

Vrchol druhej vlny chrípky očakávajú lekári o pár dní, aktuálna sezóna je najťažšia za posledných päť rokov

26.01.2023, 12:00
Autor:
TASRTASR

Lekárka upozornila, že keď niekto prekonal chrípku v predchádzajúcej vlne na prelome roka, neplatí, že chrípku nemôže dostať opäť.

Vrchol druhej vlny chrípkovej epidémie očakávajú lekári už o pár dní, na prelome januára a februára. Uviedla to vo štvrtok pneumologička nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Ľubica Schutová.

"Aktuálna chrípková sezóna je spôsobená subtypmi chrípky, ktoré sa dali očakávať, a to na základe pozorovaní z južnej pologule, avšak považujeme ju za najťažšiu chrípkovú sezónu za posledných päť rokov," skonštatovala Schutová.

Počas pandémie COVID-19 v posledných dvoch rokoch totiž v spoločnosti podľa nej platili účinné hygienicko-epidemiologické opatrenia, ktoré ľudí chránili nielen proti ochoreniu COVID-19, ale aj proti chrípke a ostatným respiračným vírusom. "Tento fakt spôsobil, že za posledné dva roky bol v populácii nízky výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení a ľudia sa na tieto choroby stali vnímavejší," ozrejmila.  

image

Novinka: Vreckový biosenzor umožní domáce testovanie mimo laboratória

Lekárka upozornila, že keď niekto prekonal chrípku v predchádzajúcej vlne na prelome roka, neplatí, že chrípku nemôže dostať opäť. Vyplýva to opäť z pozorovaní priebehu chrípkovej sezóny na južnej pologuli, kde prvú vlnu chrípky spôsobil subtyp A a druhú subtyp B. "V očkovacej látke proti chrípke sú zastúpené vždy dva subtypy chrípky A a dva subtypy chrípky B. Preto práve očkovaní ľudia majú nižšiu pravdepodobnosť ochorieť v očakávanej druhej vlne a aj keď ochorejú, priebeh infekcie je u nich menej výrazný," priblížila Schutová.

Pri respiračných prejavoch v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu podľa nej naďalej dôležité zostáva testovanie na COVID-19. "Dokonca existuje aj spoločné testovanie na prítomnosť COVID-19 a chrípky z jednej testovanej vzorky. Dôležité je to nielen preto, aby sa predišlo šíreniu ochorenia, ale aj z dôvodu, že na liečbu COVID-19 sú dostupné antivírusové lieky, ktoré majú najvyššiu účinnosť pri podaní čo najskôr po vzniku ťažkostí, do piatich dní," ozrejmila lekárka.

Včasné oddiferencovanie obidvoch ochorení, zvlášť u starších pacientov s ďalšími pridruženými ochoreniami, ako i včasné začatie špecifickej liečby, má tak podľa nej veľký význam v ďalšom priebehu ochorenia COVID-19.

01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo spôsobí ďalšiu pandémiu? Poprední vedci sa zhodli na jednom víruse 02 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 03 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 04 - Modified: 2024-02-16 14:39:31 - Feat.: - Title: Odborníčka o chrípke: Zistilo sa, že vírus má tendencie spôsobovať závažnejšie ochorenie 05 - Modified: 2024-02-16 17:07:39 - Feat.: - Title: Krivka sa zlomila, no Slovensko má pri chrípke ešte najhoršie pred sebou. Na čo sa musíme pripraviť?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 14:44