StoryEditor

Kvôli listom s výbušninou pre ambasády v Madride zatkli španielskeho seniora

25.01.2023, 23:39
Autor:
ČTKČTK

"Hoci sa predpokladá, že zadržaný sám vyrábal a zasielal výbušné zariadenia, tak celoštátna polícia nevylučuje vplyv alebo účasť ďalších ľudí na udalostiach," vyhlásili vyšetrovatelia.

Polícia na severe Španielska dnes zatkla 74-ročného muža, ktorý je podozrivý, že vlani v novembri poslal niekoľko listov s ľahkým výbušným materiálom na úrad vlády, ministerstvo obrany či na veľvyslanectvo Ukrajiny a Spojených štátov v Madride. Informujú o tom dnes miestne médiá. Podľa niektorých z nich ide o jediného podozrivého v tejto kauze, ku ktorej by mal vyšetrujúci sudca oznámiť viac informácií v piatok, uviedla televízia RTVE. Jeden z listov ľahko zranil ochranku ukrajinskej ambasády, ostatné nikomu neublížili.

Seniora zatkli dnes ráno v meste Miranda de Ebro (provincia Burgos), podľa televízie La Sexta predtým pracoval na radnici mesta Vitoria, čo je metropola autonómneho regiónu Baskicko. Teraz je na dôchodku a žije sám, uviedol server španielskej televízie. Podľa vyšetrovateľov mohla byť motívom zaslania listov podpora Španielska Ukrajine, ktorú vlani vo februári napadla ruská armáda.

image

Spojenci po súhlase Berlína nestrácajú čas. Tanky Leopard je Ukrajine pripravené poslať aj Španielsko

"Hoci sa predpokladá, že zadržaný sám vyrábal a zasielal výbušné zariadenia, tak celoštátna polícia nevylučuje vplyv alebo účasť ďalších ľudí na udalostiach," vyhlásili vyšetrovatelia. Zadržaný bol prevezený do Madridu a v piatok stane pred celoštátnym súdom Audencia Nacional, ktorý sa zaoberá obzvlášť závažnými trestnými činmi, napríklad terorizmom.

Denník The New York Times v pondelok s odvolaním sa na americké spravodajské zdroje napísal, že zasielanie výbušných listov na konci minulého roka v Španielsku riadili predstavitelia ruskej vojenskej rozviedky GRU a podnikli ich priaznivci nacionalistickej organizácie Ruské imperiálne hnutie. Tieto správy dnes nechcel minister vnútra Fernando Grande-Marlaska komentovať. "Pracujeme so všetkými možnosťami," uviedol minister a dodal, že vyšetrovanie je vo veľmi pokročilom štádiu.

Prvá zásielka s výbušným materiálom prišla 24. novembra španielskemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi, do rúk sa mu ale nedostala, lebo ju odhalila bezpečnostná kontrola úradu premiéra. Ďalší podobný list dostala ukrajinská ambasáda v Madride, kde ju otvoril pracovník ochranky, ktorý utrpel ľahké zranenie. Ďalšie zásielky, z ktorých žiadna nikoho nezranila, prišli na armádnu leteckú základňu Torrejón de Ardoz pri Madride, na ministerstvo obrany, na americkú ambasádu v Madride, firmu v Zaragoze, ktorá vyrába ručné granáty či zariadenia pre nočné videnie.

Všetky listy obsahovali podľa miestnych médií ľahký výbušný materiál, aký sa používa pre petardy. Balíky vyzerali rovnako a adresy na nich boli napísané rukou.

01 - Modified: 2024-03-11 12:35:43 - Feat.: - Title: Európska únia si pripomenula 20. výročie teroristických útokov v Madride 02 - Modified: 2024-02-03 13:00:43 - Feat.: - Title: Letisko v Madride je preplnené žiadateľmi o azyl z Afriky. Spia v preplnených a špinavých priestoroch 03 - Modified: 2023-12-01 14:12:29 - Feat.: - Title: Na diaľnici v Madride havaroval vrtuľník, traja ľudia sú zranení 04 - Modified: 2023-09-03 22:02:20 - Feat.: - Title: Španielsko zasiahli prívalové dažde, obyvatelia Madridu majú zostať doma 05 - Modified: 2023-04-22 05:15:16 - Feat.: - Title: Pri požiari reštaurácie v Madride zahynuli dvaja ľudia, desať ich je zranených
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 22:37