StoryEditor

Pokračujeme v rokovaní o obnovení štipendií Erasmus, znie v Bruseli. Študenti sa nemusia báť vyradenia

25.01.2023, 21:48
Autor:
TASRTASR

"Tých 180-tisíc maďarských študentov, ktorí dnes navštevujú univerzity prevádzkované nadáciami, sa nemusí obávať, že z programu v akejkoľvek forme vypadnú," povedal minister.

Rokovania maďarskej vlády s Európskou komisiou v záležitosti štipendií programu Erasmus, ktorých vyplácanie bolo pozastavené pre výhrady Komisie, pokračujú. Vyhlásil to v stredu v Bruseli minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie úniových zdrojov Tibor Navracsics, ktorý podľa servera vg.hu odkázal, že študenti sa nemusia obávať vyradenia z tohto programu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Tých 180-tisíc maďarských študentov, ktorí dnes navštevujú univerzity prevádzkované nadáciami, sa nemusí obávať, že z programu v akejkoľvek forme vypadnú," povedal minister po rokovaní s komisárom EK pre rozpočet Johannesom Hahnom a komisárkou EK pre vzdelávanie Marijou Gabrielovou.

Rokovania podľa Navracsicsa pokračujú tak, aby maďarská vláda mohla vyriešiť výhrady sformulované EK.

"Takmer v polovici z 21 univerzít sú členmi nadácií politici. V ich prípade EK vzniesla výhrady EK pre konflikt záujmov. Oboznámil som eurokomisárov s postojom maďarskej vlády, že neexistuje žiadna prekážka, ktorá by nám bránila v zmene," zdôraznil.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz a jej predstavitelia sú členmi nadácií vysokých škôl, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.

01 - Modified: 2023-01-10 12:06:44 - Feat.: - Title: Maďarskí študenti majú hlavu v smútku. Vysoké školy prišli o program Erazmus+, za všetko môže Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 09:44