StoryEditor

Heger dúfa, že parlament čo najskôr určí termín predčasných volieb

25.01.2023, 12:34
Autor:
TASRTASR

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre premiéra Eduarda Hegera distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy.

Schválenie zmeny ústavy vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti. 

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy.

"Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru," pripomenul Heger.

Poslanci Národnej rady schválili v stredu zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde. Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra.

Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:43