StoryEditor

Automobilka Ford plánuje v Európe zrušiť vyše 3-tisíc miest, uvádzajú nemecké odbory

23.01.2023, 22:03
Autor:
ČTKČTK

Ford plánuje zrušiť 2 500 miest vo vývoji a ďalších 700 v administratíve.

Americká automobilka Ford zruší v Európe 3 200 pracovných miest a niektoré pozície vo vývoji produktov presunie do Spojených štátov.

S odvolaním sa na dnešné oznámenie nemeckého odborového zväzu IG Metall o tom informovala agentúra Reuters. Ford sa odmietol k veci bližšie vyjadriť. Firma odkázala na svoje piatkové vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že prechod na výrobu elektromobilov si žiada štrukturálne zmeny. Európska divízia Fordu zamestnáva 45-tisíc ľudí.

Ford chce zrušiť 2 500 miest vo vývoji a ďalších 700 v administratíve. Najvýraznejšie toto rozhodnutie pocítia zamestnanci v Nemecku, uviedol zväz IG Metall. O pláne automobilky bolo informovaných 14-tisíc pracujúcich závodov v Kolíne nad Rýnom, vrátane 3 800 ľudí, ktorí v kolínskej štvrti Merkenich pracujú vo vývoji. Automobilka v Nemecku zamestnáva okolo 20-tisíc ľudí.

Spoločnosť Ford vlani oznámila investíciu dve miliardy dolárov do rozšírenia výroby v kolínskom závode. Teraz sa tam vyrábajú automobily Ford Fiesta, motory a prevodovky. Cieľom investície je produkcia plne elektrického modelu pre široké spektrum zákazníkov.

Ford v rámci prechodu na elektromobilitu v Európe plánuje na tomto kontinente uvedenie siedmich nových elektrických modelov, závod na montáž batérií v Nemecku a spoločný podnik na výrobu niklových batérií v Turecku. Americká automobilka tiež uzavrela partnerstvo s Volkswagenom. Za šesť rokov má v pláne vyrobiť 1,2 milióna vozidiel na elektrickej platforme MEB nemeckej automobilky.

Vlani v júni Ford varoval, že v najbližšom čase "významne" zníži počet pracovných miest vo svojich závodoch v Španielsku a v Nemecku, pretože prechod na výrobu elektromobilov znamená, že na montáž vozidiel bude potrebných menej pracovných hodín.

Európska divízia Fordu vyrába a predáva vozidlá svojej značky na piatich desiatkach trhov, kde tiež poskytuje servis.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 05:53