StoryEditor

Rakúsko naďalej odmieta rozširovanie Schengenu. Systém sa ocitol vo veľkej kríze, tvrdí Nehammer

23.01.2023, 21:45
Autor:
TASRTASR

"Potrebujeme spoločné úsilie, aby sme Bulharsku umožnili ochranu hraníc zvládnuť," vyjadril sa kancelár Karl Nehammer.

Rakúsko trvá na svojom odmietavom postoji voči rozšíreniu schengenu o Bulharsko a Rumunsko. Pri dnešnej návšteve Bulharska kancelár Karl Nehammer uviedol, že však urobí všetko pre to, aby balkánska krajina získala európsku pomoc so strážením hraníc. Informovala o tom agentúra BGNES.

Viedeň v decembri minulého roka vetovala vstup Bulharska a Rumunska do zóny voľného pohybu osôb, hoci obe krajiny splnili požadované kritériá. Nehammerov kabinet rozhodnutie zdôvodnil tým, že cez bulharské a rumunské územie vedú trasy, po ktorých prevádzači pašujú migrantov do Rakúska aj do iných krajín Európskej únie.

"Je potrebné, aby bol na európskej úrovni daný jasný signál, že krajiny, ktoré sú v prvej línii, nečelia tomuto problému samy," uviedol Nehammer po tom, čo s bulharským prezidentom Rumenom Radevom navštívil pri meste Elchovo hranicu s Tureckom.

"Potrebujeme spoločné úsilie, aby sme Bulharsku umožnili ochranu hraníc zvládnuť," povedal kancelár. Dodal, že Viedeň podporí žiadosť bulharskej vlády o európske finančné prostriedky vo výške dvoch miliárd eur na posilnenie stráženia hranice.

Nehammer ďalej uviedol, že schengenský systém sa ocitá vo veľkej kríze. Zdôvodnil to tým, že mnoho krajín vrátane Česka obnovilo kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu. Samotné Rakúsko, ktoré za minulý rok podľa kancelára evidovalo okolo 100-tisíc žiadostí o azyl, v súčasnosti vykonáva kontroly na svojich hraniciach so Slovenskom, Maďarskom a Slovinskom.

Bulharsko podľa prezidenta Radeva v poslednom čase podniklo viaceré opatrenia na posilnenie boja proti nelegálnej migrácii. Myslí si, že jeho krajina stráži vonkajšiu hranicu Európskej únie lepšie ako členské štáty schengenského priestoru. Veto voči rozšíreniu Schengenu o Bulharsko a Rumunsko označil za nespravodlivé a poškodzujúce hospodárstvo. Uviedol tiež, že dúfa, že jeho krajina v dohľadnej dobe do Schengenu vstúpi.

Cez Bulharsko vedie jedna z vetiev takzvanej balkánskej migračnej trasy, ktorú do západnej Európy smerujú migranti predovšetkým z Blízkeho východu a Strednej Ázie. Ministerstvo vnútra v Sofii začiatkom januára uviedlo, že za minulý rok bulharskí pohraničníci zabránili 160-tisícom nelegálnych priechodov hranice a že na 20-tisíc migrantov prešlo bulharským územím na svojej ceste do strednej a západnej Európy.

Bulharsko v posledných mesiacoch zaznamenalo na hranici s Tureckom množstvo bezpečnostných incidentov, pri ktorých zomreli traja príslušníci hraničnej stráže.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 17:28