StoryEditor

Vstup Ukrajiny do NATO podporuje najviac Ukrajincov v histórii. Podpora pre vstup do EÚ je jednomyseľná

23.01.2023, 20:21
Autor:
ČTKČTK

NATO poskytuje Ukrajine vojenskú pomoc, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri odrážaní ruskej agresie, trvajúcej už 11 mesiacov, no nezdá sa, že by prijatie Ukrajiny do aliancie bolo na programe dňa.

Podpora vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie znovu vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň v dejinách: v prípadnom referende by za tento krok hlasovalo 86 percent Ukrajincov, napísali dnes na svojom webe noviny Ukrajinska pravda s odvolaním sa na výsledky prieskumu spoločnosti Rejting. Proti by hlasovali tri percentá opýtaných a ďalších osem percent by sa na hlasovaní nezúčastnilo. Prieskum sa uskutočnil v polovici januára.

Podpora vstupu do EÚ je prakticky jednomyseľná vo všetkých hlavných častiach krajiny a vo všetkých vekových a sociálnych skupinách.

V predchádzajúcom prieskume tej istej firmy, ktorý sa uskutočnil vlani v októbri, vstup do NATO podporilo 83 percent opýtaných, čo bol vtedy tiež nový rekord.

Podľa prieskumu štyri pätiny opýtaných Ukrajincov taktiež schvaľovalo myšlienku vojenského a politického spojenectva s Poľskom a Litvou, proti takejto aliancii bolo šesť percent opýtaných a deviatim percentám účastníkov to bolo jedno.

Prieskum nezahŕňal ukrajinské územia momentálne okupované ruskými vojskami. Denník pripomenul, že prezident Volodymyr Zelenskyj na konci septembra oznámil, že podpísal žiadosť o urýchlené prijatie Ukrajiny do NATO.

Ukrajinský prezident sa tak vyjadril krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin ohlásil anexiu štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov a s ich proruskými lídrami podpísal zmluvy o pripojení týchto ukrajinských území k Ruskej federácii. Západ anexiu odmieta. Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že Kyjev nebude rokovať s Ruskom, kým bude jeho prezidentom Putin. Budeme rokovať s novou hlavou štátu, uviedol Zelenskyj.

"Podpísaním žiadosti o urýchlený vstup do NATO robíme rozhodujúci krok," uviedol Zelenskyj. "De facto sme svoju cestu do NATO už prešli. De facto sme už preukázali kompatibilitu s aliančnými normami. Pre Ukrajinu sú reálne - reálne na bojisku a vo všetkých aspektoch našej interakcie," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti telegram.

"Ukrajina dnes podáva žiadosť, aby tak urobila de iure," dodal Zelenskyj. Zopakoval tiež sľub, že zjednotí celé ukrajinské územie vrátane toho, ktoré teraz okupuje Rusko.

NATO a členské štáty aliancie poskytujú Ukrajine vojenskú pomoc, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri odrážaní ruskej agresie, trvajúcej už 11 mesiacov, no nezdá sa, že by prijatie Ukrajiny do aliancie bolo na programe dňa.

"Náš názor je, že Ukrajine môžeme najlepšie pomôcť praktickou podporou na mieste. A že proces v Bruseli by sa mal začať inokedy," uviedol v septembri poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Vstup novej krajiny do NATO si vyžaduje jednomyseľnú podporu celej aliancie. O prijatie do NATO požiadalo Fínsko a Švédsko, ale rozšírenie komplikujú požiadavky Turecka.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 19:15