StoryEditor

Babiš: Odmietam snahu prekrucovať moje výroky, článok 5 som nespochybnil

23.01.2023, 13:27
Autor:
TASRTASR

"Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne," bránil sa bývalý český premiér.

Zásadne odmietam snahu prekrucovať moje výroky, ktoré padli počas včerajšej debaty, napísal v pondelok na Twitter prezidentský kandidát Andrej Babiš. Kolektívnu obranu Severoatlantickej aliancie podľa neho nikdy nespochybnil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne," bránil sa bývalý český premiér. Zopakoval, že politici sa musia usilovať o mier a snažiť sa zabrániť vojne.

Ako svoje slová Babiš myslel, bolo podľa neho z kontextu debaty jasné. "Toto som napísal aj poľskému premiérovi (Mateuszovi) Morawieckému a požiadal som prezidenta Zemana, aby to isté povedal prezidentovi (Andrzejovi) Dudovi," napísal Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na pomoc vojenské jednotky. Po skončení diskusie však na svojej sociálnej sieti napísal, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy dodržal a pomoc by poskytol.

Babišov výrok citovali české aj zahraničné médiá, reagovali naň najmä predstavitelia Poľska a pobaltských krajín, ktorých sa jeho slová týkali. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský Poľsko ubezpečil, že je pre Českú republiku strategickým partnerom a je pripravená ho brániť.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 20:28