StoryEditor

Nemecká ministerka zahraničných sa vyhla otázke o povolení dodávky tankov Leopard na Ukrajinu

23.01.2023, 13:03
Autor:
TASRTASR

"Ruský režim útočí na celú Ukrajinu. A toto jasne ukazuje, že Putin sa ani 11 mesiacov po začiatku brutálnej útočnej ruskej vojny neodklonil od svojho vražedného plánu zničiť Ukrajiny," povedala Annalena Baerbocková

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa v pondelok vyhla odpovedi na otázku, či je nemecká vláda ochotná rýchlo schváliť žiadosti iných krajín o povolenie poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Ruský režim útočí na celú Ukrajinu. A toto jasne ukazuje, že Putin sa ani 11 mesiacov po začiatku brutálnej útočnej ruskej vojny neodklonil od svojho vražedného plánu zničiť Ukrajiny," povedala Baerbocková v pondelok.

"Práve preto je také dôležité, aby sme my, medzinárodné spoločenstvo, urobili všetko na obranu Ukrajiny," dodala.

Nemecko oficiálne stále nerozhodlo o dodávke týchto tankov. V nedeľu však Baerbocková povedala francúzskym médiám, že Berlín nebude stáť v ceste, ak nejaká iná krajina podá žiadosť o povolenie na presun Leopardov na Ukrajinu. Varšava oficiálne Berlín nepožiadala o povolenie, ale ak žiadosť predloží, Nemecko jej nebude brániť, uviedla ministerka.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki preto v pondelok zareagoval, že jeho vláda požiada Berlín o povolenie a dodal, že tanky Kyjevu pošle aj bez povolenia Nemecka.

Poľsko sa snaží vybudovať koalíciu krajín, ktoré sú pripravené poslať tanky Leopard Ukrajine. "Požiadame (Nemecko) o povolenie... no ak nakoniec toto povolenie nedostaneme, v rámci našej malej koalície, ak v nej aj Nemecko nebude, naše tanky spolu s ostatnými Ukrajine odovzdáme," uviedol Morawiecki.

Slová nemeckej ministerky z nedele označil Morawiecki za "iskierku nádeje", že opatrný Berlín by sa nakoniec k tejto koalícii mohol pridať. Vyjadril tiež nádej, že Berlín Ukrajine poskytne modernejšie ťažké vojenské vybavenie. Podľa neho má Nemecko v aktívnej službe viac ako 350 tankov Leopard a ďalších asi 200 v skladoch.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:35