StoryEditor

Borrell dúfa, že ministri zahraničia odsúhlasia nové peniaze na zbrane pre Kyjev

23.01.2023, 10:01
Autor:
ČTKČTK

Európsky blok tiež chystá nové protiiránske sankcie v reakcii na pokračujúce tvrdé zásahy proti protestom, v dôsledku ktorých za posledné mesiace prišlo o život vyše 500 ľudí, zatknutých bolo ich na 19-tisíc.

Krajiny Európskej únie by sa mali zhodnúť na ďalšej spoločnej platbe za zbrane pre Ukrajinu a diskutovať o možnostiach pokračovania vojenskej pomoci vrátane dodávok tankov. Pred dnešným rokovaním ministrov zahraničných vecí členských štátov bloku to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Zástupcovia vlád budú schvaľovať aj rozšírenie sankcií za potláčanie protestov v Iráne. Rozhodnúť o navrhovanom zaradení iránskych revolučných gárd medzi teroristické organizácie však nemôžu bez predchádzajúceho verdiktu súdu, dodal Borrell.

Ministri by sa podľa Borrella mohli zhodnúť na uvoľnení ďalších 500 miliónov eur z obranného fondu na úhradu zbraní a vojenského vybavenia nakúpených pre Kyjev.

Celkovo ide od začiatku vojny o siedmu polmiliardovú platbu, ktorú podporuje veľká časť členských krajín. Borrell pri príchode na rokovania vyhlásil, že dúfa v jednomyseľnú politickú podporu od zástupcov únijných krajín. Ďalších 45 miliónov eur z fondu by malo navyše pribudnúť na prebiehajúcu výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov.

Ministri budú podľa neho diskutovať aj o samotných zbraniach, ktoré chcú členské štáty Kyjevu dodávať. Aktuálne najväčšie debaty vedú o dodávkach tankov, ktoré časť krajín na čele s Poľskom poskytnúť chce, kľúčové Nemecko sa však zatiaľ jednoznačne nevyjadrilo.

"Prezident (Volodymyr) Zelenskyj ich chce, rôzne krajiny na to majú rôzne názory, budeme o tom diskutovať a uvidíme," vyhlásil Borrell.

Európsky blok tiež chystá nové protiiránske sankcie v reakcii na pokračujúce tvrdé zásahy proti protestom, v dôsledku ktorých za posledné mesiace prišlo o život vyše 500 ľudí, zatknutých bolo ich na 19-tisíc.

Ministri by dnes podľa diplomatov mali odsúhlasiť rozšírenie doterajších sankcií na ďalšie zhruba tri desiatky ľudí a právne subjekty. Baviť by sa mohli aj o potrestaní iránskych revolučných gárd, ktoré sú kľúčovou bezpečnostnou zložkou teokratického režimu.

Ich zaradenie na sankčný zoznam či medzi teroristické skupiny, ako požadujú europoslanci či šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, však podľa Borrella zatiaľ nie je z právneho hľadiska možné. Za teroristov by najprv musel označiť gardy súd v únijnej krajine, uviedol koordinátor zahraničnej politiky EÚ.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:40