StoryEditor

Budúcnosť Európy stojí na spojenectve Francúzska a Nemecka, povedal Scholz

22.01.2023, 13:56
Autor:
ČTKČTK

"Nemecko a Francúzsko sa musia stať priekopníkmi pri obnove Európy," vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Budúcnosť Európy stojí na spojenectve Francúzska a Nemecka. Uviedol to dnes nemecký kancelár Olaf Scholz v Paríži, kde navštívil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pri príležitosti 60 rokov od podpisu Elyzejskej zmluvy o spolupráci týchto krajín.

"Budúcnosť, rovnako ako minulosť, stojí na spolupráci našich dvoch krajín, ako hybnej sily spojenej Európy," citovala agentúra AFP Scholza. Podľa agentúry DPA kancelár pripojil aj poďakovanie vo francúzštine. "Ďakujem našim francúzskym bratom a sestrám za ich priateľstvo," uviedol a vďačnosť vyjadril aj Macronovi.

"Nemecko a Francúzsko sa musia stať priekopníkmi pri obnove Európy," povedal Macron na tlačovej konferencii. Európa podľa francúzskeho štátnika potrebuje nový energetický model, podporiť nové technológie a inovácie a presadiť Európsku úniu, ktorá zvládne prevziať úlohu "plnohodnotnej geopolitickej mocnosti, čo sa obrany, vesmíru a diplomacie týka".

Spoluprácu oboch krajín na európskom zabezpečení surovín, energií alebo objavovaní vesmíru potvrdil aj Scholz. Európa podľa neho musí byť schopná ochrániť svoje hodnoty a demokraciu pred autoritárstvom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 01:34