StoryEditor

Bidenov bezpečnostný poradca rokoval v Izraeli s Netanjahuom a ďalšími predstaviteľmi vlády

19.01.2023, 22:12
Autor:
ČTKČTK

Izrael odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine, svoju pomoc Kyjevu ale obmedzuje na humanitárne dodávky. Nevypočul zatiaľ žiadosti ukrajinskej vlády o zbrane či systémy protivzdušnej obrany.

Bezpečnostný poradca amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan dnes rokoval v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími izraelskými predstaviteľmi.

Podľa agentúry AP išlo o prvé stretnutie vysokého amerického úradníka s Netanjahuom od konca decembra, keď sa v Izraeli úradu ujala nová koaličná vláda, v ktorej sú aj krajne pravicoví a ultraortodoxní politici.

Sullivan podľa Bieleho domu rokoval s izraelskými predstaviteľmi aj o Ukrajine. Neskôr sa stretol tiež so šéfom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. Rokoval aj s izraelským ministrom zahraničia Eli Cohenom, ktorý dnes po telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom oznámil, že navštívi Kyjev.

"Hovorili tiež o Ukrajine a tiež o rozvíjajúcom sa partnerstve medzi Ruskom a Iránom a jeho dôsledkoch pre bezpečnosť blízkovýchodného regiónu," citovala agentúra Reuters vyhlásenie hovorkyne z Bieleho domu. Netanjahu ani ďalší izraelskí činitelia dnes nespomenuli Ukrajinu ako tému rozhovorov so Sullivanom, uviedla agentúra Reuters.

Izrael odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine, svoju pomoc Kyjevu ale obmedzuje na humanitárne dodávky. Nevypočul zatiaľ žiadosti ukrajinskej vlády o zbrane či systémy protivzdušnej obrany.

Dnes izraelský minister zahraničia Cohen telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Kulebom a potom oznámil, že prijal jeho pozvanie navštíviť Kyjev. Sľúbil tiež, že Izrael bude pokračovať v humanitárnej pomoci či v dodávkach zariadení na zabezpečenie energie.

Sullivan dnes tiež v Ramalláhu rokoval s predsedom Palestínskej autonómie Abbásom, ktorý vyzval Spojené štáty, aby zastavili kroky novej izraelskej vlády, "kým bude neskoro". Podľa Abbása nový kabinet "ničí zvyšky šancí na dosiahnutie mieru a stability v regióne".

Netanjahuova nová vláda oznámila začiatkom tohto mesiaca sankcie voči Palestíne, ktoré zahŕňajú zastavenie palestínskej výstavby v časti okupovaného Západného brehu Jordánu či obmedzenie financií palestínskej samospráve, ktoré jej vypláca z daní vybraných na území palestínskej samosprávy.

Izraelská vláda sankcie oznámila v reakcii na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN, prijatú na návrh Palestíny, ktorá žiada Medzinárodný súdny dvor ICJ, aby sa vyjadril k právnym dôsledkom izraelskej okupácie palestínskych území.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 22:06