StoryEditor

Niektoré lokality v Banskobystrickom kraji sú stále bez prúdu, problémy robí neprístupný terén

19.01.2023, 18:03
Autor:
TASRTASR

K najmasívnejším výpadkom elektriny došlo v utorok 17. 1., keď po hustom nočnom snežení v kraji zostalo ráno bez prúdu viac ako 10-tisíc domácností.

Nepriaznivé počasie, ktoré spôsobuje výpadky elektrickej energie, stále pretrváva a aj vo štvrtok boli niektoré miesta v Banskobystrickom samosprávnom kraji BBSK bez prúdu. Ide najmä o chatové oblasti a lazy, kde budú práce spojené s obnovením dodávok pokračovať aj počas víkendu. Pre TASR to konštatoval Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná SSD.

Takou oblasťou je napríklad aj Lom nad Rimavicou v okrese Brezno, kde je situácia najhoršia. V podobných lokalitách pracovníkom komplikuje opravy neprístupný a šmykľavý terén, majú problém dostať sa tam s technikou. Na miestach, kde opravy potrvajú dlhší čas, zapoja odberateľov aspoň provizórne.

K najmasívnejším výpadkom elektriny došlo v utorok 17. 1., keď po hustom nočnom snežení v BBSK zostalo ráno bez prúdu viac ako 10-tisíc domácností. Na príčine boli najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy. Väčšinu odberateľov sa postupne podarilo pripojiť.

Ako upozornil Gejdoš, v odľahlejších oblastiach, kde došlo k vážnym poškodeniam sústavy, sa môžu opravy natiahnuť aj na niekoľko dní. Prednosť dostávajú vedenia, ktoré zásobujú väčší počet domácností alebo sociálne zariadenia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:22