StoryEditor

Poľsko pre prípad potápačov pri kritickej infraštruktúre preverí jej ochranu

19.01.2023, 17:50
Autor:
ČTKČTK

V noci zo soboty na nedeľu poľskí záchranári pomohli trojici potápačov zo Španielska. Ich motorový čln mal poruchu a nemohli sa vrátiť k brehu. Vysvetľovali, že hľadali jantár, ale na palube žiadny nemali.

Poľsko preverí ochranu svojej kritickej infraštruktúry umiestnenej na dne Baltského mora, oznámil dnes poľský premiér Mateusz Morawiecki. Stalo sa to po tom, čo záchranári cez víkend objavili troch španielskych potápačov pri gdanskom prístave a gdanskej rafinérii.

Tvrdili, že tam hľadajú jantár. Podľa agentúry AP polícia čelí otázkam, prečo mužov prepustila bez toho, aby ich podrobne vypočula.

"Nariadil som tajným službám, aby vypracovali podrobnú správu o tejto veci. Môže to byť tak, že to sú nebezpečné osoby, ale môže sa ukázať, že tí ľudia nebezpeční nie sú a že to, čo tvrdili, je pravda," cituje portál onet.pl Morawieckého.

Povedal tiež, že Poľsko posilnilo ochranu svojej strategickej infraštruktúry, napríklad terminálu na skvapalnený zemný plyn v meste Świnoujście (Svinoústí) alebo plynovodu Baltic Pipe, a že túto ochranu preverí.

V noci zo soboty na nedeľu poľskí záchranári pomohli trojici potápačov zo Španielska. Ich motorový čln mal poruchu a nemohli sa vrátiť k brehu. Vysvetľovali, že hľadali jantár, ale na palube žiadny nemali. Namiesto toho tam bola drahá potápačská technika, vrátane podvodného skútra, ktorý pomáha pri plávaní pod vodou.

Ukázalo sa tiež, že loď nemala základné bezpečnostné prvky a jej posádka nemala oprávnenie riadiť ju, ani nezískala povolenie na potápanie. Polícia o tomto prípade urobila dokumentáciu a trojicu prepustila.

Podľa agentúry AP postup policajtov vyvoláva otázky, pretože telefónne čísla, ktoré jej na seba Španieli dali, sú mimo prevádzky. Niektoré poľské médiá uviedli, že trojica Španielov bola súčasťou skupiny pašerákov a že hľadala kontraband.

AP uvádza, že odborníci v súvislosti s týmto prípadom pripomínajú vlaňajšie poničenie plynovodov Nord Stream 1 a 2 vedúcich po dne Baltského mora a určených pre plyn z Ruska. Podľa švédskych vyšetrovateľov išlo o sabotáž. Dánsko uviedlo, že úniky plynu boli spôsobené mohutnými explóziami.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 03:15