StoryEditor

Poslanci chcú zaviazať vládu, aby vyhlásila Národný park Podunajsko

19.01.2023, 11:38
Autor:
TASRTASR

Vznik Podunajska bude podľa šéfa envirorezortu zásadným prínosom pre ochranu biotopov a vodného bohatstva.

Poslanci Národnej rady chcú zaviazať vládu, aby do 30. marca 2024 vyhlásila Národný park Podunajsko a jeho zóny.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do parlamentu predložili poslanci OĽANO a nezaradení poslanci okolo Kristiána Čekovského. Vznik Národného parku Podunajsko presadzuje aj minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Cieľom návrhu je vytvorenie legislatívneho rámca na vznik Národného parku Podunajsko. Dosiahne sa to prostredníctvom uloženia povinnosti vláde vyhlásiť ho, zriadenia Správy Národného parku Podunajsko ako samostatnej príspevkovej organizácie v pôsobnosti envirorezortu a umožnením prechodu pozemkov a majetku, priblížili predkladatelia.

"Dôvodom je dlhodobý, desiatky rokov pretrvávajúci záujem odbornej a občianskej verejnosti o zlepšenie ochrany ramenného systému unikátnej stredoeurópskej vnútrozemskej riečnej delty, rovnako ako potvrdené odborné poznatky o výnimočných hodnotách tohto prírodného územia - reprezentatívnych lesných, vodných a xerotermných biotopov a druhov národného, európskeho a medzinárodného významu," uviedli poslanci. Vyhlásenie Podunajska podľa nich nadviaže na existujúce parky v Rakúsku a Maďarsku.

Vznik Podunajska bude podľa šéfa envirorezortu zásadným prínosom pre ochranu biotopov a vodného bohatstva. "Na Slovensku máme samé horské národné parky, ale oblasť Podunajska, ktoré chráni Rakúsko aj Maďarsko, si Slovensko zatiaľ nevšíma. Pritom vnútrozemská delta je jedinečná a okolie by sme chceli urobiť národným parkom, ktorý by bol nížinného typu," poznamenal Budaj pre TASR.

Ministerstvo životného prostredia deklarovalo, že pracuje na návrhu vyhlásenia nového národného parku. V tejto súvislosti je potrebné vypracovať odbornú dokumentáciu návrhu národného parku, ktorý posúdi Štátna ochrana prírody SR. O návrhu národného parku bude rezort rokovať so všetkými dotknutými subjektmi.  

Národný park by mal byť podľa predkladateľov vyhlásený na území zasahujúcom do okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky.  

 

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:53 - Feat.: - Title: Opozícia žiada mimoriadny výbor k letu vrtuľníkom štátneho tajomníka Filipa Kuffu 02 - Modified: 2024-03-22 09:06:17 - Feat.: - Title: Slovensko má v budovaní vodárenskej infraštruktúry obrovský investičný dlh, tvrdí Taraba 03 - Modified: 2024-03-18 15:07:18 - Feat.: - Title: Tarabov rezort sa pre situáciu s medveďmi dohodne s niektorými užívateľmi poľovných revírov 04 - Modified: 2024-03-04 11:44:12 - Feat.: - Title: Aktivisti vyliezli na budovu envirorezortu. Na protest premenovali názov Tarabovho ministerstva 05 - Modified: 2024-02-10 12:47:38 - Feat.: - Title: Envirorezort pri návrhu novely zákona o EIA obmedzuje práva občanov, kritizujú progresívci
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 03:37