StoryEditor

USA posielajú Ukrajine ďalšiu zásielku munície, uskladnená bola v Izraeli

18.01.2023, 12:01
Autor:
ČTKČTK

Zo skladov v Izraeli poputuje na Ukrajinu zhruba 300-tisíc delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov.

Spojené štáty posielajú Ukrajine aj zásoby svojej munície uskladnené v Izraeli, uviedol dnes denník The New York Times. Blízkovýchodná krajina pritom sama zbrane Kyjevu dodávať odmieta.

Odhaduje sa, že Ukrajina mesačne spotrebuje okolo 90-tisíc delostreleckých granátov, na čo zďaleka nestačí ani kombinovaná výrobná kapacita Spojených štátov a európskych krajín. Preto USA hľadajú zdroje aj inde.

O transfere zhruba 300-tisíc delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov rozhodol Washington vlani v čase, keď na čele Izraela stál ministerský predseda Jair Lapid. Tento stredový politik napriek obavám panujúcim v jeho krajine zo zhoršenia vzťahov s Moskvou s transferom munície súhlasil. Formálne to ani USA nepotrebovali, lebo im munícia patrí.

Izrael doteraz svoju podporu Kyjevu obmedzuje predovšetkým na verbálnu kritiku ruskej agresie a dodávky humanitárnej pomoci a ochranných prostriedkov. S Moskvou sa totiž Tel Aviv pokúša udržať aspoň základné funkčné vzťahy, napríklad kvôli svojim vojenským útokom na ciele v Sýrii, kde má Moskva vojakov.

Pentagon v Izraeli skladuje muníciu už desiatky rokov, a to pre svoje potreby, na prípadnú pomoc tejto krajine v čase vojny alebo na dodávky ďalším spojencom. Ukrajine dodávajú USA muníciu aj zo svojich zásob v Južnej Kórei.

Či sa dajú očakávať ďalšie podobné presuny zbraní z Izraela do Ukrajiny za úradovania staronového premiéra Benjamina Netanjahua, nie je zrejmé. Netanjahu sa počas doby, keď viedol krajinu, vždy snažil mať aj dobré osobné vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. apríl 2024 20:15