StoryEditor

Stovky londýnskych policajtov budú zrejme prepustené za sexuálne násilie

17.01.2023, 13:59
Autor:
ČTKČTK

Prípad nasleduje po rade odhalení závažných pochybení v policajnom zbore, ktorý je s viac ako 43-tisíc policajtmi a zamestnancami najväčším v Británii.

Stovky londýnskych policajtov budú pravdepodobne prepustené za sexuálne a domáce násilie. Vyhlásil to dnes šéf metropolitnej polície Mark Rowley, ktorý sa tak podľa agentúry Reuters zrejme pokúša získať späť dôveru verejnosti po tom, ako sa jeden z policajtov priznal k 24 znásilneniam a viacerým ďalším sexuálnym deliktom.

Londýnska metropolitná polícia, ktorú v posledných rokoch otriasli škandály, sa dostala do ďalšej krízy po tom, ako sa 48-ročný David Carrick priznal, že počas takmer dvoch desaťročí, keď slúžil ako policajt, spáchal 24 znásilnení, zatiaľ čo jeho kolegovia prepásli šancu ho zastaviť.

Prípad nasleduje po rade odhalení závažných pochybení v policajnom zbore, ktorý je s viac ako 43-tisíc policajtmi a zamestnancami najväčším v Británii. Je tiež zodpovedný za vedenie reakcie krajiny na terorizmus a otázky, ako je vydávanie osôb.

Rowley, ktorý bol pred štyrmi mesiacmi poverený vedením čistky, uviedol, že je vyšetrovaných asi 800 policajtov v súvislosti s tisíckou sťažností na sexuálne a domáce násilie. Dodal, že v tomto procese bude zrušených mnoho pracovných miest.

"Mám desiatky tisíc fantastických mužov a žien, ale mám stovky tých, ktorí by tu nemali byť. Chystám sa to vyriešiť, "povedal dnes Rowley stanici BBC. "Systematicky preverujeme každého zamestnanca polície a policajta, ktorého máme z minulosti nejako poznačeného, či sa podieľal na incidentoch zahŕňajúcich domáce násilie alebo sexuálne zneužívanie," dodal.

Dôvera verejnosti v metropolitnú políciu bola zasiahnutá odhalením jej kultúry korupcie, rasizmu a misogynie, uviedla agentúra Reuters.

V posledných rokoch bol jeden policajt uväznený za znásilnenie a vraždu Londýnčanky Sarah Everardovej, ktorú uniesol, keď išla domov. Súdy potom rozhodli, že tvrdý zásah policajtov pri vigilii na jej počesť bol nezákonný. Iný policajt v službe bol odsúdený za členstvo v neonacistickej skupine, ďalší dvaja boli uväznení za zdieľanie fotografií z miesta činu po vražde dvoch sestier a vyšetrovanie jednej jednotky odhalilo diskusie o bití žien, pričom jeden z nich posielal kolegyni správy, že ju znásilní.

Metropolitná polícia je od roku 2021 predmetom nezávislého preskúmania, ktorého prvé zistenia dospeli k záveru, že v súvislosti s riešením obvinenia z nevhodného správania policajtov je potrebná "radikálna" reforma.

Prípad Carricka, jedného z najaktívnejších sexuálnych delikventov v Británii, ktorý sa priznal k 24 prípadom znásilnenia, vyvolal otázky ohľadom neschopnosti odhaliť jeho počínanie. Už skôr sa dostal do povedomia polície kvôli deviatim incidentom vrátane obvinení z obťažovania, napadnutia a znásilnenia v rokoch 2000 až 2021, ale nebol obvinený z žiadneho trestného činu. Carrick využíval svoje mocenské postavenie na ovládanie a zastrašovanie svojich obetí a hovoril im, že nikto neuverí ich slovu proti slovu slúžiacemu policajtovi.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-16 12:39:00 - Feat.: - Title: Zendaya na premiére šokovala kostýmom, vo filme uvidíme nové tváre. Prečítaj si zaujímavosti o pokračovaní Duny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 05:37