StoryEditor

Vo štvrtok sa začne mimoriadna schôdza parlamentu o cenách energií, inicioval ju opozičný Smer

16.01.2023, 19:46
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo životného prostredia považuje zvolanie schôdze za zneužitie témy vysokých cien energií zo strany opozície.

O cenách energií a o podpore energeticky náročných podnikov z Environmentálneho fondu budú poslanci Národnej rady rokovať na mimoriadnej schôdzi vo štvrtok 19. januára. Program schôdze zverejnili na webe parlamentu.

Schôdzu inicioval Smer-SD. Na zvolanie schôdze reagovalo Ministerstvo životného prostredia. Považuje to za zneužitie témy vysokých cien energií zo strany opozície.

Poslanci chcú, aby parlament prijal uznesenie k opatreniam "k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska". 

Parlament by mal podľa návrhu okamžite schváliť realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov voči extrémnemu nárastu cien energií. Opozícia žiada aj prijatie zákonnej úpravy umožňujúcej výraznejšie využívanie peňažných prostriedkov Envirofondu na podporu podnikov s energeticky náročnou výrobou.

Súčasťou programu schôdze je aj návrh novely z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Ide o novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. "Ministerstvo upozorňuje, že poslanecká novela zákona v znení, v akom je predložená, k riešeniu problému vysokých cien energií neprispeje," uviedli z oddelenia komunikácie MŽP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 21:07