StoryEditor

Ukrajinskí odmínovači začali výcvik v Kambodži. Doma ich čaká najväčšie mínové pole na svete, hovorí Šmyhal

16.01.2023, 18:15
Autor:
ČTKČTK

Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala je v súčasnosti zamínovaných 250-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia.

Pätnásť ukrajinských odmínovačov dnes začalo výcvik u expertov v Kambodži, ktorí majú skúsenosť so zneškodňovaním nevybuchnutej munície po takmer tri desaťročia trvajúcej vojne.

Hoci je Kambodža tradičným spojencom Ruska a Číny, ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdila, píše agentúra AP. Na území Ukrajiny je v dôsledku vojny najväčšie mínové pole na svete, povedal začiatkom tohto mesiaca juhokórejskej agentúre Jonhap ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Týždenné školenie zaštiťuje vládna agentúra Kambodžské centrum pre odmínovanie a podporila ho tiež Japonská medzinárodná rozvojová agentúra.

Ukrajinskí odmínovači prejdú výcvikom u kambodžských expertov v Technickom inštitúte pre odmínovanie v provincii Kompongchhnang a navštívia územia na juhozápade krajiny, ktoré sú od nevybuchnutých náloží čistené.

Informoval o tom podľa agentúry AP Heng Ratana, vedúci CMAC. Ratana dodal, že tréning bude okrem iného zameraný na prácu s japonským pokročilým systémom detekcie mín.

Zamínovaných je podľa Šmyhala v súčasnosti 250-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, do oblasti tejto rozlohy by sa zhruba trikrát zmestilo územie Česka.

Míny a nevybuchnutá munícia podľa neho pôsobia problémy nielen pri cestovaní, ale aj v poľnohospodárstve, ktoré je jedným z najdôležitejších hospodárskych odvetví Ukrajiny. "Rusko je jediná známa strana konfliktu, ktorá použila zakázané protipechotné míny. Rusko aj Ukrajina použili protitankové míny," uviedla vlani v júni organizácia Human Rights Watch.

Kambodžský premiér Hun Sen sa vlani v novembri dohodol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským rovnako na vyslaní kambodžských expertov na odmínovanie, ktorí by cvičili ukrajinské náprotivky priamo na mieste.

Hun Sen uviedol, že odborníci budú vyslaní do Poľska, ktoré slúži ako základňa pre vysielanie veľkej časti pomoci na Ukrajinu. Ponuka Kambodže prišla po tom, ako krajina odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, hoci je tradičným spojencom skôr Ruska a Číny. Heng Ratana dnes uviedol, že počet kambodžských odmínovačov, ktorí budú do Poľska vyslaní, doteraz nebol spresnený.

Územie Kambodže bolo plné nevybuchnutej munície a nášľapných mín po takmer tri desaťročia trvajúcej vojne, ktorá sa skončila v roku 1998. Vojnové výbušniny si od konca konfliktu vyžiadali v Kambodži takmer 20-tisíc obetí a zranili na 45-tisíc ľudí, podľa odhadov v krajine dodnes zostalo štyri až šesť miliónov nevybuchnutých náloží.

OSN v minulosti vyslala kambodžských expertov na odmínovanie na misie do krajín v Afrike a na Blízkom východe. Pomoc pri odmínovaní doteraz poskytli Ukrajine aj Spojené štáty a Nemecko.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 23:16