StoryEditor

Pápež odsúdil vykorisťovanie Afriky pred cestou do tamojších krajín

15.01.2023, 18:51
Autor:
TASRTASR

František pritom upozornil, že Afrika nie je bohatá iba na prírodné zdroje, ale oplýva aj "duchovným bohatstvom". To spočíva v tamojších ľuďoch, dievčatách a chlapcoch, ktorí sú inteligentní a vzdelaní, povedal pápež.

Pápež František odsúdil vykorisťovanie Afriky a tamojších obyvateľov. Spravil tak krátko pred plánovanou cestou do Konžskej demokratickej republiky KDR a Južného Sudánu. TASR správu prevzala v nedeľu od agentúry DPA.

"Myšlienka, že Afrika existuje preto, aby bola vykorisťovaná, je tou najväčšou nespravodlivosťou... Toto majú mnohí ľudia v podvedomí a treba to zmeniť," uviedol František v rozhovore pre španielsky časopis Mundo Negro, ktorý bol zverejnený cez víkend.

Hlava katolíckej cirkvi plánuje do spomínaných afrických krajín vycestovať 31. januára a jeho návšteva potrvá do 5. februára.

František pritom upozornil, že Afrika nie je bohatá iba na prírodné zdroje, no oplýva aj "duchovným bohatstvom". To spočíva v tamojších ľuďoch, dievčatách a chlapcoch, ktorí sú inteligentní a vzdelaní, povedal pápež.

Mnohé svetové mocnosti sa pritom zameriavajú na drancovanie Afriky, "ale nevidia inteligenciu, veľkosť a umenie tamojšieho ľudu", kritizoval pápež.

František mal KDR a Južný Sudán pôvodne navštíviť vlani v júli, no pre problémy s kolenom cestu posunul. Vlaňajšia cesta mala zahŕňať aj návštevu konžského mesta Goma, ktorá však bola z nadchádzajúcej cesty vyradená.

"Nemôžem tam byť pretože partizáni (v tomto regióne) veľmi postúpili," uviedol František s tým, že nemá strach o seba, no obáva sa, že jeho prítomnosť priláka davy ľudí. "Potom hodia bombu na štadión a mnohých zabijú," povedal pápež.

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických totiž operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín; mnohé z nich majú za cieľ zmocniť sa prírodného bohatstva, ktorým toto územie oplýva, a často páchajú masakry na civilnom obyvateľstve.        

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 09:24