StoryEditor

Smer-SD chce na mimoriadnej schôdzi rokovať o cenách energií a Envirofonde

15.01.2023, 13:52
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia opozičného Smeru-SD zároveň tiež vyzvali občanov na účasť v sobotnom referende.

Na mimoriadnej parlamentnej schôdzi k cenám energií by sa malo rokovať o špeciálnom uznesení o cenách, tiež o podpore energeticky náročných podnikov z Environmentálneho fondu. Na nedeľnej tlačovej konferencii to avizoval šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico. Ozrejmil, že dátum schôdze, ktorú v piatok (13. 1.) iniciovali opoziční poslanci, ešte nie je známy.

"Chceme, aby sa využili všetky regulačné nástroje, žiadame o to, aby prišiel do parlamentu šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, aby sme sa bavili s elektrárňami a plynárňami," zdôraznil Fico. Schválenie uznesenia by podľa jeho slov mohlo zdynamizovať proces boja s cenami energií.

Ďalej uviedol, že so Sme rodina rokoval aj o podpore návrhu zákona v súvislosti s použitím prostriedkov z Envirofondu. "Sú tam naakumulované peniaze, môžu sa použiť na pomoc firmám ako Slovalco a ďalší," podotkol.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD zároveň vyzvali občanov na účasť v sobotnom (21. 1.) referende. Ľudia sa v ňom budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.

Šéf Smeru-SD na tlačovej konferencii opakovane hovoril aj o komunikácii, ktorá má dokazovať, že predseda OĽANO Igor Matovič spolupracoval ešte pred parlamentnými voľbami 2020 s tzv. kajúcnikmi. Mal ich využiť na daňové podvody. Po voľbách im mal za to zaistiť beztrestnosť. OĽANO v piatok (13. 1.) Ficove tvrdenia nechcelo komentovať.

Podávané trestné oznámenia stranou Smer-SD sú podľa advokáta Mareka Paru "zametané pod koberec". Polícia má podľa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara príkazy, voči komu konať a voči komu nekonať.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 21:27