StoryEditor

Kyjev odhaduje škody na životnom prostredí kvôli vojne na desiatky miliárd dolárov. Sumu chce vymáhať od Moskvy

13.01.2023, 22:30
Autor:
ČTKČTK

"Hlavný podiel na vyčíslených stratách predstavuje znečistenie ovzdušia - 27 miliárd dolárov," uviedol ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec.

Ruská invázia spôsobila na ukrajinskom životnom prostredí škody v hodnote 46 miliárd dolárov, odhaduje ukrajinské ministerstvo životného prostredia. Vyplatenie tejto sumy v plnej výške chce Kyjev podľa denníka Ukrajinska pravda od Moskvy vymáhať.

"Hlavný podiel na vyčíslených stratách predstavuje znečistenie ovzdušia - 27 miliárd dolárov," uviedol ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec, podľa ktorého sa v dôsledku ruského vojenstva dostalo do ovzdušia viac ako 42 miliónov ton skleníkových plynov. To možno porovnať s ročnými emisiami Bulharska, dodal minister.

Hlavnými príčinami znečistenia ovzdušia sú podľa Strilca lesné požiare a útoky ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára, od začiatku vlaňajšieho októbra sa potom Ukrajinci stretávajú so vzdušnými útokmi cielenými na mestá a kritickú infraštruktúru. V zimných mesiacoch to sprevádzajú výpadky elektriny, tepla aj vody.

Útoky zničili bezmála tretinu ukrajinských lesov, odhaduje ukrajinské ministerstvo životného prostredia, podľa ktorého oheň spálil najmenej 23 300 hektárov. Škody v odhadovanej hodnote 18 miliárd dolárov ruská agresia napáchala tiež na pôde.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 16:24