StoryEditor

Biden ubezpečil Kišidu o odhodlaní USA brániť Japonsko. Štátnici sa zhodli na ďalších sankciách voči Moskve

13.01.2023, 21:13
Autor:
ČTKČTK

"Spojené štáty sú plne, dôkladne a úplne oddané aliancii," vyslovil sa prezident USA Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden dnes uistil japonského premiéra Fumia Kišidu o odhodlaní brániť Japonsko, ak by to bolo potrebné, a ocenil novú bezpečnostnú stratégiu tejto východoázijskej krajiny, ktorá počíta s prudkým zvýšením výdavkov na obranu. Uviedla to agentúra Reuters.

"Dovoľte mi, aby som sa vyjadril úplne jasne: Spojené štáty sú plne, dôkladne a úplne oddané aliancii a čo je dôležité... obrane Japonska," uviedol Biden, ktorý dnes Kišidu prijal v Bielom dome.

Japonský premiér tu zakončil sériu návštev krajín skupiny G7 (Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko, Kanada, Japonsko a USA), ktorou chcel posilniť dlhodobé spojenectvo v čase rastúcich obáv z hrozby, ktorú pre Tokio a celý región môžu predstavovať Čína, Severná Kórea a Rusko.

V tejto súvislosti sa obaja štátnici zhodli, že budú prijímať ďalšie sankcie voči Moskve. V spoločnom vyhlásení tiež uviedli, že ak by Rusko na Ukrajine použilo jadrové zbrane, bolo by to neospravedlniteľné a bol by to nepriateľský čin proti ľudskosti.

Dvojica politikov sa tiež vyslovila proti akýmkoľvek jednostranným pokusom meniť status quo kdekoľvek na svete s použitím sily alebo donútenia. Ďalej sa zhodli na posilnení trojstrannej spolupráce nielen v oblasti bezpečnosti medzi USA, Japonskom a Južnou Kóreou.

Čínu, ktorá je postihnutá silnou vlnou covidu-19, Biden a Kišida vyzvali, aby podávala transparentné a pravdivé informácie o epidemiologickej situácii.

Japonsko koncom minulého roka pre "najzložitejšiu bezpečnostnú situáciu v nedávnej histórii" prijalo novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá počíta so zdvojením investícií do armády až k dvom percentám hrubého domáceho produktu. Podľa Reuters je tak považovaná za odklon od pacifizmu, ktorým sa táto krajina vyznačovala od konca druhej svetovej vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 18:28