StoryEditor

O dotáciu na stabilizačný príspevok môžu zamestnávatelia žiadať do konca januára

12.01.2023, 13:53
Autor:
TASRTASR

Podmienkou poskytnutia dotácie je uzatvorenie písomnej dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku medzi zamestnávateľom a zamestnancom do 20. januára.

O dotáciu na stabilizačný príspevok pre zamestnancov môžu zariadenia a centrá, poskytujúce sociálne služby, žiadať do konca januára.

Podmienkou poskytnutia dotácie je uzatvorenie písomnej dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku medzi zamestnávateľom a zamestnancom do 20. januára. Vo štvrtok na to upozornilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

MPSVR minulý týždeň zaslalo všetkým zástupcom samospráv a poskytovateľom sociálnych služieb usmernenie, ako žiadať o dotáciu na stabilizačný príspevok pre svojich zamestnancov. Informáciu dostali tiež akreditované a samosprávne centrá pre deti a rodiny.

Stabilizačný príspevok je určený pre vybraných zamestnancov zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately (centier pre deti a rodiny), zariadení sociálnych služieb podmienených odkázanosťou a pre terénnych opatrovateľov (zamestnancov domácej opatrovateľskej služby).

Jednorazové vyplatenie finančných prostriedkov má podporiť stabilizáciu zamestnancov v nedostatkových profesiách vo vybraných zariadeniach  a v opatrovateľskej službe. V pracovných pozíciách, pre ktoré je dotácia na stabilizačný príspevok určená, pracuje 26.161 zamestnancov.

Každý zamestnanec v sociálnych službách, ktorému je možné dotáciu poskytnúť, musí byť v evidencii zamestnancov poskytovateľa sociálnej služby v Informačnom systéme sociálnych služieb MPSVR (IS SoS). Pre zamestnancov centier pre deti a rodiny podmienka evidencie v IS SOS neplatí.

O dotáciu žiada zamestnávateľ, respektíve zakladateľ alebo zriaďovateľ zariadenia. Žiadosť musí do konca januára už byť doručená MPSVR.

Ministerstvo zverejnilo formuláre žiadostí o poskytnutie dotácie, usmernenie k podmienkam poskytnutia jednorazovej dotácie na úhradu stabilizačného príspevku pre zamestnancov v sociálnych službách a v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, rovnako tak vzory písomnej dohody formou dodatku k pracovnej zmluve na svojej webovej stránke.

Príspevok bude oslobodený od sociálnych a zdravotných odvodov, podlieha však dani z príjmov.

01 - Modified: 2024-03-21 12:12:26 - Feat.: - Title: Rezort práce chce preukazy ZŤP vymieňať za európske najneskôr od roku 2026, zabezpečia výhody v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-12 13:58:50 - Feat.: - Title: Minister Tomáš: Počet pracovníkov sociálnej kurately sa pre reedukačné centrá zvýši 03 - Modified: 2024-02-22 18:45:00 - Feat.: - Title: Praxujú v známych bankách či hoteloch. Odklon od tradičnej cesty hlásia u 18-tisíc stredoškolákov 04 - Modified: 2024-02-09 08:48:43 - Feat.: - Title: Keď si zamestnanci v práci pochvaľujú. Zisťovali sme, kedy sú zamestnávatelia najatraktívnejší 05 - Modified: 2023-09-16 07:53:52 - Feat.: - Title: Nedostatok talentov, príjmu či netradičných uchádzačov. Zamestnávatelia sú v začarovanom kruhu.
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 01:15