StoryEditor

Jill Bidenovej odstránili dva kožné nádory

12.01.2023, 08:18
Autor:
TASRTASR

Podľa prezidentského lekára Kevina O‘Connora prvej dáme odoperovali dve lézie - jednu z oblasti nad pravým okom a druhú z ľavej strany hrude. V oboch prípadoch sa potvrdilo, že ide o ide o tzv. bazocelulárny karcinóm (bazalióm).

Prvá dáma USA Jill Bidenová podstúpila v stredu operačný zákrok, počas ktorého jej odstránili dva kožné nádory: jeden objavili nad pravým okom a druhý na hrudi. Podľa lekárov sa manželka prezidenta Joea Bidena po operácii cíti dobre a ešte v stredu večer (miestneho času) by sa mala vrátiť do Bieleho domu, informujú agentúry AP a AFP.

Bidenová sa podrobila vopred plánovanému zákroku vo vojenskej nemocnici Waltera Reeda neďaleko Washingtonu, kam odletela v stredu ráno prezidentským vrtuľníkom v sprievode svojho manžela. Išlo o menšiu jednodňovú operáciu, ktorá sa vykonáva len v lokálnej anestézii.

Podľa prezidentského lekára Kevina O‘Connora prvej dáme odoperovali dve lézie - jednu z oblasti nad pravým okom a druhú z ľavej strany hrude. V oboch prípadoch sa potvrdilo, že ide o ide o tzv. bazocelulárny karcinóm (bazalióm).

Lekári počas tzv. Mohsovej operácie objavili ešte aj tretiu "malú léziu" na ľavom viečku, ktorú taktiež vyrezali a zaslali na štandardné mikroskopické vyšetrenie.

Podľa Kevina O‘Connora má Jill Bidenová po operácii len menšie opuchliny a podliatiny, "cíti sa dobre" a je "pozitívne naladená". Lekári sa domnievajú, že momentálne jej nehrozí žiadne zdravotné riziko.

O‘Connor zdôraznil, že bazaliómy nemajú tendenciu sa šíriť a metastázovať, ako je tomu v prípade závažnejších foriem kožných karcinómov.

Pôvodným cieľom chirurgického zákroku bolo odstránenie lézie nad pravým okom, ktorú jej objavili počas bežného vyšetrenia v rámci prevencie rakoviny. Lekári však okrem toho identifikovali ešte dve ďalšie lézie - na hrudi a ľavom viečku -, ktoré sa taktiež rozhodli vyoperovať.

Sedemdesiatjedenročná Jill Bidenová je najstaršou prvou dámou v dejinách USA a jej manžel 80-ročný manžel Joe Biden je zase najstarším americkým úradujúcim prezidentom. Prezident v stredu strávil s manželkou v nemocnici takmer deväť hodín.

Syn prezidentského páru Beau Biden zomrel v roku 2015 na rakovinu mozgu. Prezident preto označuje snahu o zníženie počtu úmrtí na onkologické ochorenia za jednu zo svojich priorít.

 

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2023-09-05 05:50:29 - Feat.: - Title: Jill Bidenová mala po vyše roku opäť pozitívny test na covid 03 - Modified: 2023-02-27 22:03:44 - Feat.: - Title: Biden sa bude znovu uchádzať o prezidentský úrad, naznačila jeho manželka Jill 04 - Modified: 2023-02-24 22:06:18 - Feat.: - Title: Biden je pripravený znovu kandidovať, tvrdí prvá dáma. Oficiálne oznámenie môže prísť už v apríli 05 - Modified: 2022-09-18 17:04:12 - Feat.: - Title: Biden s manželkou vzdali poctu zosnulej kráľovnej Alžbete II.
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 20:55