StoryEditor

Vyše 20-tisíc pracovníkov záchraniek v Anglicku a Walese vstúpilo do štrajku

11.01.2023, 11:08
Autor:
ČTKČTK

Lídri zdravotníckych zariadení varovali, že dopady štrajku budú pravdepodobne horšie ako pri podobnom proteste pred Vianocami. Tentoraz sa totiž do protestu zapojili aj pracovníci, ktorí reagujú na telefonické oznámenia.

Vo veľkej časti Anglicka a v celom Walese dnes vyšli do ulíc zamestnanci záchrannej služby a pohotovosti, ktorí sa dožadujú vyšších platov a lepšieho personálneho obsadenia.

Odbory a šéfovia štátnych zdravotníckych zariadení NHS sa však dohodli, že záchranná služba bude reagovať na všetky tiesňové volania, keď bude niekto v ohrození života. Účasť v štrajku podľa médií ohlásilo zhruba 20-tisíc členov dvoch najväčších odborových zväzov.

Lídri zdravotníckych zariadení varovali, že dopady štrajku budú pravdepodobne horšie ako pri podobnom proteste pred Vianocami. Tentoraz sa totiž do protestu zapojili aj pracovníci, ktorí reagujú na telefonické oznámenia.

Jeden zo záchranárov v metropolitnom grófstve South Yorkshire stanici BBC povedal, že sa pohotovostná starostlivosť "fakticky zrútila". On sám už veľmi neverí, že vláda chce problémy štátneho zdravotníctva naozaj riešiť.

"Ľudské utrpenie je značné a zrejmé. Kým nesedíte tam vzadu v sanitke a nesnažíte sa dostať na pohotovosť, tak si neuvedomujete, že sa to deje," povedal Arron Glenwright-cook, ktorý pracuje pri záchrannej službe a dnes vyšiel štrajkovať v Doncasteri.

Spomínal, ako sedel v rade sanitných vozidiel pred nemocnicou a počul, ako dispečer žiada urýchlenú reakciu na telefonát, kde išlo niekomu o život. Najbližšia sanitka však bola 30 minút jazdy od miesta.

Vláda tvrdí, že rast platov nad úroveň inflácie je neúnosný, hoci sa objavujú náznaky, že ministri sú možno ochotní rokovať o kompromise.

Konkrétnu požiadavku na percentuálne zvýšenie platov odborári nepredložili, šéfka odborovej organizácie Unison Christina McAnea však hovorí, že jej odbory by zvážili akúkoľvek ponuku. Miera inflácie v Británii v novembri predstavovala 10,7 percenta a bola najvyššia za zhruba 40 rokov.

Zástupcovia odborov tvrdia, že akákoľvek ponuka musí byť dostatočne vysoká, aby sa predišlo náborovej kríze. V Škótsku prijali dva odborové zväzy vylepšenú ponuku na zvýšenie platov o 7,5 percenta.

Koordinovaný štrajk sa týka dvoch hlavných odborových zväzov pracovníkov záchranných služieb - Unison a GMB. Dopadá na volanie pre zdravotné problémy, ktoré človeka neohrozujú na živote. Zamestnanci záchrannej služby plánujú štrajk tiež na 23. januára.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 05:11