StoryEditor

Inflácia v Nemecku má svoj vrchol zrejme už za sebou. Vývoj reaguje na spomalenie globálnych cien energií

10.01.2023, 15:39
Autor:
TASRTASR

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v decembri v Nemecku medziročne stúpol o 9,6 percenta.

Inflácia v Nemecku má svoj vrchol zrejme už za sebou, keďže globálne ceny energií sa znižujú, predpokladá predsedníčka rady ekonomických expertov spolkovej vlády Monika Schnitzerová. Šéfka takzvaných piatich mudrcov tiež očakáva, že že ceny zemného plynu budú pokračovať v poklese. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Ak sa nestane nič neočakávaného, zrejme sme už za vrcholom" inflácie, povedala Schnitzerová v rozhovore pre Reuters. Inflácia v Nemecku sa na konci minulého roka spomalila druhý mesiac po sebe z dôvodu zníženia tempa rastu cien energií. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v decembri medziročne stúpol o 9,6 percenta.

Európska centrálna banka ECB podľa Schnitzerovej nemá dôvod, aby na najbližšom zasadnutí Rady guvernérov, ktoré sa bude konať 2. februára, zvýšila úrokové sadzby o viac než 0,5 percentuálneho bodu. Dodala, že ECB sa nachádza v zložitej situácii a musí postupovať opatrne, aby spomalila infláciu, ale zároveň, aby príliš neochladila ekonomiku.

Mierna zima zlepšila ekonomické vyhliadky najväčšej európskej ekonomiky, uviedla tiež Schnitzerová. Dodala, že novembrová prognóza rady ekonomických expertov, ktorá počítala v roku 2022 so zvýšením HDP o 1,7 percenta, zrejme bola správna. Expanzia možno bola dokonca ešte o niečo rýchlejšia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 21:42