StoryEditor

Fungovanie štátu sa v Brazílii po protestoch vrátilo do normálu, ohlásil tamojší minister spravodlivosti

09.01.2023, 22:19
Autor:
ČTKČTK

Na nedeľňajších výtržnostiach sa podľa odhadov zúčastnilo asi 3-tisíc ľudí, ktorí vyjadrovali podporu bývalému brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi.

Fungovanie štátu a inštitúcií sa v Brazílii po nedeľných demonštráciách, pri ktorých protestujúci vnikli do sídiel prezidentskej kancelárie, parlamentu a Najvyššieho súdu, vrátilo do normálu.

Uviedla to dnes večer agentúra EFE s odvolaním sa na ministra spravodlivosti Flávia Dina. Do hlavného mesta sa dnes tiež vrátil prezident Luiz Inácio Lula da Silva, proti ktorému boli protesty namierené, a vo svojej pracovni rokoval s predstaviteľmi ďalších inštitúcií a armády. Počet zadržaných v súvislosti s nedeľnými udalosťami sa zvýšil na 1 500.

"Najdôležitejšie je, že ozbrojené sily zostali verné demokratickým úradom," uviedol na tlačovej konferencii Dino. S predstaviteľmi armády dnes Lula rokoval. Podľa ministra spravodlivosti sa ľuďom zapojeným do nedeľňajších demonštrácií nepodarí "vyvolať dominový efekt v krajine" a usporiadať "ďalšie dobrodružstvá".

V čase útokov na sídla brazílskych najvyšších inštitúcií bol Lula v Sao Paole. Dnes sa vrátil do Brazílie a prezidentského paláca Planalto, ktorý demonštranti v nedeľu poničili.

Tam sa stretol s predsedami oboch komôr parlamentu aj šéfkou najvyššieho súdu. V spoločnom vyhlásení odmietli "teroristické, vandalské, kriminálne a pučistické činy, ktoré sa stali včera (v nedeľu) v Brazílii".

Na nedeľňajších výtržnostiach sa podľa odhadov zúčastnilo asi 3-tisíc ľudí. Podľa médií demonštráciu na sociálnych sieťach zvolávali skupiny priaznivcov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Tí odmietajú výsledok októbrových prezidentských volieb, v ktorých krajne pravicový Bolsonaro prehral s ľavicovým Lulom.

Bolsonaro konanie demonštrantov odsúdil a vyzval ich, aby demonštrovali pokojne. Podľa brazílskej vlády však bývalý prezident nesie tiež vinu za výtržnosti. V rámci predvolebnej kampane Bolsonaro spochybňoval neoverenými tvrdeniami dôveryhodnosť brazílskeho hlasovacieho systému.

Rovnako výslovne neuznal volebnú porážku, len povedal, že bude dodržiavať ústavu. Odovzdaniu moci nebránil, ale napriek zvyklostiam sa nezúčastnil inaugurácie svojho nástupcu.

Dino na tlačovej konferencii tiež uviedol, že v súvislosti s nedeľnými protestmi bolo zadržaných asi 1 500 ľudí, z ktorých 1 200 bolo v tábore Bolsonarových priaznivcov v hlavnom meste, ktorý polícia na príkaz súdu odstránila.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:07