StoryEditor

Grécka pohraničná stráž zatkla vlani na hraniciach s Tureckom viac ako tisíc prevádzačov

07.01.2023, 17:43
Autor:
TASRTASR

Ľudskoprávne organizácie Aténam vyčítajú, že migrantov usilujúcich sa prekročiť hranice EÚ zatláčajú späť do Turecka. Tento prístup podľa nich toleruje aj samotná Európska únia.

Grécka pohraničná stráž zadržala vlani pri rieke Marica (v gréčtine Evros) na hraniciach s Tureckom približne 1 300 prevádzačov nelegálnych migrantov.

Príslušné orgány zároveň zabránili prekročiť túto rieku asi 256.000 migrantom, ktorí sa chceli dostať do Európskej únie. Pre stanicu Skai to v sobotu uviedol grécky minister civilnej ochrany Takis Theodorikakos, na ktorého sa odvoláva agentúra DPA.

Ľudskoprávne organizácie Aténam vyčítajú, že migrantov usilujúcich sa prekročiť hranice EÚ zatláčajú späť do Turecka. Tento prístup podľa nich toleruje aj samotná EÚ. Grécko zase Ankaru viní z toho, že turecké úrady migrantov stavajú pred rozhodnutie vydať sa späť do Sýrie či inej krajiny pôvodu, alebo nelegálne cestovať do Grécka.

Napriek tvrdému prístupu Atén čo sa týka ochrany pozemných i morských hraníc, sa podľa údajov Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) podarilo vlani do Grécka dostať 18.800 migrantom. Ide o dvojnásobne vyšší počet než v roku 2021, keď ich evidovali 9157.

Turecko prijalo zhruba 3,7 milióna utečencov zo Sýrie, kde stále prebieha občianska vojna, i z ďalších krajín. Ankara opakovane vyčíta Grécku, že nelegálne vytláča migrantov zo svojich vôd, čo Atény popierajú.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 23:53