StoryEditor

Deväť krajín odvolalo uznanie nezávislosti Kosova, má sa k nim pripojiť aj desiata, tvrdí srbský prezident

05.01.2023, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Nezávislosť Kosova neuznáva ani päť členov Európskej únie. Medzi nimi sa nachádza Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Grécko a Cyprus.

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes uviedol, že uznanie nezávislosti Kosova odvolalo ďalších deväť krajín, z toho šesť v Afrike. Podľa neho zostáva teraz iba 84 štátov, ktoré uznávajú samostatnosť bývalej juhosrbskej provincie. Informoval o tom server Balkan Insight.

"Vo svete je teraz situácia taká, že až 106 krajín neuznáva nezávislosť Kosova, iba 84 ju jednoznačne uznáva a u troch to nie je jasné," povedal Vučić novinárom.

"Máme deväť krajín, ktoré uznanie stiahli: Somálsko, Burkina Faso, Gabon, Svazijsko, Líbya, Guinea, Antigua a Barbuda, Svätá Lucia a Maledivy," dodal s tým, že tak zrejme urobí aj nemenovaný desiaty štát.

Po tom, čo Kosovo vlani v máji požiadalo o členstvo v Rade Európy, oznámil Belehrad, že obnoví svoju diplomatickú kampaň za zrušenie uznania kosovskej nezávislosti. Podľa neho Priština žiadosťou porušila dohodu, ktorú obe strany uzavreli v septembri 2020 pod patronáciou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Srbsko sa v nej zaviazalo, že na jeden rok kampaň zastaví, zatiaľ čo Kosovo sľúbilo, že na jeden rok prestane žiadať o členstvo v medzinárodných organizáciách.

Srbský minister zahraničia Ivica Dačić v marci 2020 oznámil, že uznanie Kosova zrušila Sierra Leone. Ešte predtým uviedol, že celkovo 17 krajín uznanie stiahlo alebo že prehodnocuje svoj postoj ku Kosovu.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO.

Srbsko nezávislosť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. So samostatnosťou nesúhlasí tiež napríklad Rusko a Čína, ktoré majú v Bezpečnostnej rade právo OSN veta. Rovnako kosovskú nezávislosť neuznáva päť členov Európskej únie - Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Grécko a Cyprus.

Kosovské ministerstvo zahraničných vecí na svojej stránke uvádza, že nezávislosť krajiny uznalo 117 krajín. Zoznam však zahŕňa aj štáty, o ktorých Srbsko tvrdí, že odvtedy od uznania upustili.

Akt odvolania uznania nezávislosti je sám o sebe právne otázny, pripomína server Balkan Insight. V prípade niektorých krajín je navyše zložité potvrdiť, že tento krok naozaj podnikli.

Český prezident Miloš zeman v roku 2019 pri návšteve Srbska vyhlásil, že bolo chybou to, že Česko uznalo nezávislosť Kosova a že požiada o posúdenie možnosti oduznania. Zvyšní českí ústavní predstavitelia však jeho návrh nepodporili.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 18:13