StoryEditor

Anglikánska cirkev odsúdila útok na cintorín pri jeruzalemskom Starom meste

04.01.2023, 20:19
Autor:
ČTKČTK

"Ide o poslednú zo série útokov proti kresťanom a ich majetku v Starom meste a jeho okolí. Páchatelia nábožensky motivovaných útokov by mali niesť zodpovednosť," uviedol britský konzulát.

Británia spoločne s anglickou cirkvou odsúdili vandalský útok na starobylý cintorín neďaleko jeruzalemského Starého mesta, informovala dnes BBC. Na protestantskom cintoríne na hore Sion bolo v nedeľu poškodených viac ako 30 hrobov. Páchatelia rozbíjali kríže a strhávali náhrobné kamene. Z vandalizmu boli obvinení židovskí extrémisti.

"Zaznamenali sme, že prejavov nenávisti a zločinov z nenávisti pribúda," uviedol palestínsky anglikánsky arcibiskup v Jeruzaleme Husám Naúm. Poslednou dobou podľa neho pribudlo prípadov, keď útočníci plivú na kresťanov či napádajú ich sväté miesta. "To všetko naznačuje, že sa nenachádzame na mieste, kde sa ľudia môžu navzájom tolerovať alebo prijímať," dodal Naúm.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby, najvyššej duchovnej v anglikánskej cirkvi, označil znesvätenie hrobov za "rouhačský čin" a vyjadril nádej, že osoby za to zodpovedné budú pohnané pred spravodlivosť.

"Ide o poslednú zo série útokov proti kresťanom a ich majetku v Starom meste a jeho okolí. Páchatelia nábožensky motivovaných útokov by mali niesť za tieto činy zodpovednosť," uviedol na twitteri britský konzulát v Jeruzaleme.

Vandalizmus na cintoríne odsúdilo aj izraelské ministerstvo zahraničia. Zábery z bezpečnostných kamier ukázali, že útok majú na svedomí dvaja mladí muži. Na hlave mali jarmoky a na odeve boli vidieť špeciálne trásne, čo naznačuje, že išlo o veriacich židov. Izraelská polícia už oznámila, že cintorín navštívila, aby zistila všetky škody. Prípad vyšetruje.

Cintorín bol založený v roku 1848 a starajú sa oň luteránska a anglikánska komunita v Jeruzaleme. Medzi pochovanými sú vedci, politici, príslušníci ozbrojených síl i duchovní.

Kresťanskí duchovní už pred rokom tvrdili, že sa nemenované "okrajové radikálne skupiny" snažia vyhnať kresťanov z Jeruzalema a ďalších častí krajiny. Izrael to vtedy odmietol.

Zatiaľ čo celkový počet palestínskych kresťanov v Izraeli, na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy rastie, podiel kresťanov v celkovej populácii už roky klesá. Kresťania teraz tvoria menej ako dve percentá izraelskej populácie a predpokladá sa, že v jeruzalemskom Starom meste ich žijú už menej ako 2000.

Jeruzalemskí kresťanskí duchovní na konci roka 2021 vo vyhlásení uviedli, že od roku 2012 sa odohrali "nespočetné prípady fyzických a slovných útokov na kňazov a ďalších duchovných, útoky na kostoly, pričom sväté miesta boli opakovane zvandalizované a znesvätené". Duchovní zároveň tvrdili, že kresťania v Jeruzaleme čelia zastrašovaniu.

01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-03-27 22:31:08 - Feat.: - Title: Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vo veľkonočnom posolstve žiadajú mier v Gaze 03 - Modified: 2024-03-02 18:45:00 - Feat.: - Title: Izraelčania na pochode za prepustenie rukojemníkov dorazili do Jeruzalema 04 - Modified: 2024-03-01 09:18:26 - Feat.: - Title: Príbuzní rukojemníkov väznených v Gaze pokračujú v pochode na Jeruzalem 05 - Modified: 2023-12-15 18:07:48 - Feat.: - Title: Jeruzalem sa po dlhšej prestávke opäť stal terčom raketového útoku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 04:00