StoryEditor

Bolivijská polícia zadržala lídra opozície bez toho, aby oznámila dôvod

28.12.2022, 22:45
Autor:
ČTKČTK

Luis Fernando​ Camacho patrí medzi lídrov protivládnych protestov. Demonštranti požadujú skoršie sčítanie ľudu. Existujúce údaje sú podľa nich zastarané a región Santa Cruz podľa ich mienky znevýhodňujú pri rozdeľovaní prostriedkov zo štátneho rozpočtu či mandátov v parlamente.

Bolivijská polícia dnes zadržala jedného z popredných lídrov opozície Luisa Fernanda Camacha, ktorý je tiež guvernérom regiónu Santa Cruz. Oznámil to minister vnútra Enrico del Castillo, ktorý neuviedol dôvody zatknutia. Vedenie najväčšieho bolívijského regiónu zadržanie politika, ktorý v oblasti organizuje protivládne protesty, označilo za únos.

Minister vnútra oznámil na sociálnych sieťach, že polícia vykonala príkaz na zadržanie Camacha bez toho, aby uviedol ďalšie detaily. K zadržaniu sa nevyjadrila ani polícia, ani ďalší členovia vlády.

Podľa vedenia regiónu Santa Cruz bol Camacho "zadržaný pri úplne nelegálnej policajnej operácii a odvezený neznámo kam". Podľa médií policajti šéfa regiónu previezli na miestne letisko, aby ho prepravili do hlavného mesta La Paz.

Camacho patrí medzi lídrov protivládnych protestov, ktoré v regióne trvajú už niekoľko týždňov. Ich súčasťou sú aj blokády dopravy a ciest. Demonštranti požadujú skoršie sčítanie ľudu. Existujúce údaje sú podľa nich zastarané a región podľa ich mienky znevýhodňujú pri rozdeľovaní prostriedkov zo štátneho rozpočtu či mandátov v parlamente.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. máj 2024 11:42