StoryEditor

Španielsko po dvoch rokoch vymenovalo nového veľvyslanca vo Venezuele

27.12.2022, 22:40
Autor:
ČTKČTK

Novým veľvyslancom sa má stať existujúci chargé d´affaires Ramón Santos Martínez, uviedla dnes vláda v Madride. Spomínaný diplomat je najvyšším španielskym predstaviteľom vo Venezuele.

Španielska vláda po dvoch rokoch schválila nového veľvyslanca vo Venezuele. Európska krajina nemá vo Venezuele svojho veľvyslanca od konca roka 2020, keď vtedajší kabinet premiéra Pedra Sáncheza dal najavo svoj nesúhlas s politickou situáciou v krajine, píše agentúra AFP. Španielsky minister zahraničia José Manuel Albares už skôr povedal, že vymenovanie veľvyslanca okrem iného záleží na dialógu medzi autoritárskou vládou Nicolása Madura a venezuelskou opozíciou.

Novým veľvyslancom sa má stať existujúci chargé d´affaires Ramón Santos Martínez, uviedla dnes vláda v Madride. Spomínaný diplomat je najvyšším španielskym predstaviteľom vo Venezuele od minulého roka.

Španielsko sa rozhodlo nemenovať nového veľvyslanca po tom, ako na konci roka 2020 vypršal mandát vtedajšiemu veľvyslancovi Jesúsovi Silvovi. Dalo tým najavo nesúhlas s politickou situáciou v krajine. Vláda Nicolása Madura vtedy usporiadala voľby do parlamentu, ktoré bojkotovala opozícia. Európska únia, Spojené štáty a ďalšie západné krajiny označili hlasovanie za neslobodné. Madrid navyše vtedy čelil silnej kritike Madurovej vlády za to, že v rezidencii veľvyslanca poskytol útočisko významnému predákovi opozície Leopoldovi Lópezovi, ktorý potom ušiel Španielsku.

Na konci novembra v rozhovore pre denník El País španielsky minister zahraničia Albares uviedol, že obnova dialógu medzi vládou a opozíciou by bola "dobrým signálom" pre návrat španielskeho veľvyslanca do Caracasu. Vymenovanie veľvyslanca má tiež uľahčiť vzťahy s vládou v Caracase, ktorej legitimitu ale Španielsko neuznáva.

Rokovania medzi venezuelskou vládou a opozíciou sa začali vlani a po dlhom čase sa vyjednávači znovu stretli tento rok v novembri. Cieľom dialógu je vytvoriť podmienky pre spravodlivé prezidentské voľby výmenou za postupné zrušenie sankcií. Madurova vláda bola v posledných rokoch v silnej medzinárodnej izolácii, čo sa ale v posledných týždňoch mení.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 07:46