StoryEditor

Sulík: Dosiahli sme, čo sme chceli, odstaviť Matoviča z vlády

27.12.2022, 08:31
Autor:
TASRTASR

Richard Sulík hovorí, že má plán a na stole sú tri alternatívy, a to úradnícka vláda, rekonštrukcia vlády či predčasné voľby. Zatiaľ sa nevyjadril, ktorú možnosť preferuje.

Opozičná SaS dosiahla, čo chcela, išlo jej o odstavenie lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. V rozhovore pre TASR to povedal šéf SaS Richard Sulík. S dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) sa bude rozprávať o novej väčšine 76 poslancov, ak ho osloví. Sulík nechcel povedať, aké podmienky bude mať SaS na prípadnú podporu zrekonštruovanej vlády. Je pripravený diskutovať o predčasných voľbách. Ich termín predpokladá na september.

"Spoločnosť je natoľko traumatizovaná Igorom Matovičom, že sme museli niečo urobiť. Spor s ním sme sa snažili riešiť posledných šesť mesiacov. Po tom, ako došlo k prelomeniu prezidentkinho veta s fašistami, sme zistili, že to nemôže takto fungovať," skonštatoval pre TASR Sulík. Keďže do konca leta Matovič neodišiel z vlády, dospeli k návrhu na jeho odvolanie. To sa nepodarilo, preto iniciovali návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Dodal, že dosiahli, čo chceli. "Nám išlo o to, aby sme odstavili Igora Matoviča z vlády," tvrdí. 

Sulík hovorí, že má plán a na stole sú tri možnosti, a to úradnícka vláda, rekonštrukcia vlády či predčasné voľby. Nechcel povedať, ktorú z troch možností chce. "Najprv si to prejdem s kolegami, potom budem o tom hovoriť verejne, respektíve až keď bude na tom dohoda. Preferujem nejakú možnosť, ale považujem za chybu o tom hovoriť teraz," skonštatoval s tým, že SaS nebude súčasťou zrekonštruovanej vlády.

S Hegerom sa plánuje rozprávať. "Ak ma osloví, budem sa s ním o tom rozprávať," dodal. Prípadná podpora novej 76 závisí podľa Sulíka od podmienok. "My sa do toho nehrnieme. Ja som mu (Hegerovi, pozn. TASR) to síce navrhol, bavme sa, ale potom som mu o dva - tri dni povedal, nech to považuje za bezpredmetné, pretože na našom klube sú rôznorodé názory. Ako to bude v januári, budeme vidieť. Všetky tri alternatívy sú lepšie ako tá vláda, ktorá tu bola," dodal.

Sulík si vie predstaviť spoluprácu s Matovičom na úrovni politických rokovaní, keďže Matovič bude po odchode vlády stále lídrom OĽANO. Závisí to od toho, o čo pôjde. Pripomenul, že na jeseň SaS podporila rozumné vládne návrhy. "Viem si predstaviť spoluprácu, keď je o ňu záujem, keď sa dodržujú dohody. Pri rozpočte bola dohoda veľmi komplexná a všetko hladko prebehlo," priblížil.

Na predčasné voľby treba podľa Sulíka dohodu prakticky celého parlamentu. Myslí si, že budú v septembri. "To je dátum, pri ktorom bude každý mierne nespokojný, ale dôležité je, že všetci zúčastnení budú rovnako mierne nespokojní, a preto by to mohlo prejsť. Niektorí ich chcú čím skôr, niektorí vôbec, tretí chcú úradnícku vládu, štvrtí nechcú," skonštatoval. Zároveň zopakoval, že poslanci SaS podporia zmenu Ústavy SR o možnosti skrátiť volebné obdobie len vtedy, ak prejde pozmeňujúci návrh ich poslankyne Márie Kolíkovej.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2024-02-25 13:34:51 - Feat.: - Title: "Všetko, čo je zákonné, je legitímne." Taraba hovorí o práve koalície mať šéfa SIS, Sulík o obchádzaní zákona 03 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 04 - Modified: 2023-11-29 19:48:29 - Feat.: - Title: Smer podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze o Expo Dubaj, chce aby Sulík škody preplatil 05 - Modified: 2023-10-21 06:31:26 - Feat.: - Title: Zmena predsedu SaS nie je aktuálna. Na jar ma zvolili na štyri roky, tvrdí Sulík
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 09:45