StoryEditor

Tisíce vodičov sanitiek v Británii vstúpili do štrajku. Vláda preto vyzýva ľudí, aby radšej predišli úrazom

21.12.2022, 13:28
Autor:
TASRTASR

Britské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo obyvateľov, aby sa počas trvania štrajku radšej vyhýbali hraniu kontaktných športov či nadmernému pitiu a cestovali autom len v nevyhnutných prípadoch.

Tisíce vodičov vozidiel záchrannej služby v Británii vstúpili v stredu do 24-hodinového štrajku. Vláda preto vyzvala ľudí, aby si dávali mimoriadny pozor a neriskovali, že by museli volať sanitku napríklad pre úraz. TASR o tom informuje na základe správy AP, podľa ktorej ide o najväčší štrajk tohto druhu v Británii za ostatné tri desaťročia.

Prácu na jeden deň po celom Anglicku a Walese prerušili tisíce záchranárov, členov posádok sanitiek a operátorov núdzových liniek. Britská vláda aj odbory sa v tejto súvislosti navzájom obviňujú z ohrozovania ľudských životov.

Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo obyvateľov, aby sa počas trvania štrajku radšej vyhýbali hraniu kontaktných športov či nadmernému pitiu a cestovali autom len v nevyhnutných prípadoch.

Odborári prisľúbili, že záchranné vozidlá budú aj počas štrajku zasahovať v prípade život ohrozujúcich stavov. Podľa úradov však nemožno zaručiť, že sanitka skutočne príde ku každému, kto to bude potrebovať.

"(Záchranný) systém bude dnes pod veľmi silným tlakom. Obraciame sa preto na verejnosť, aby sa pri svojich aktivitách riadia zdravým rozumom," povedal v televízii Sky News britský minister zdravotníctva Steve Barclay.

Predstaviteľ verejného zdravotníctva Stephen Powis konkrétne apeloval na účastníkov tradičných predvianočných večierkov, aby nekonzumovali alkoholické nápoje v takej miere, že by potrebovali urgentnú zdravotnícku pomoc a nemocničné ošetrenie.

Britskí zdravotníci a ďalší pracovníci verejného sektora prostredníctvom série štrajkov požadujú výrazné zvýšenie platov s ohľadom na vysokú infláciu. Vláda sa ale obáva, že by požadovaný dvojciferný nárast platov prispel k zrýchleniu tempa inflácie.

Vodiči sanitiek sú odhodlaní v prípade nesplnenia svojich požiadaviek opäť štrajkovať 28. decembra. Podľa prieskumov verejnej mienky majú požiadavky zdravotníkov a ďalších štrajkujúcich veľkú podporu verejnosti.

01 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 05 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 23:53