StoryEditor

Peru vyhostilo veľvyslanca Mexika na protest proti azylu pre rodinu exprezidenta

21.12.2022, 07:04
Autor:
ČTKČTK

Pri protestoch, ktoré vypukli tento mesiac proti zosadeniu peruánskeho prezidenta Castilla a vymenovaniu novej prezidentky Boluarteovej, zomrelo už v Peru 26 ľudí. Demonštranti organizujú blokády alebo sa snažia zastaviť prevádzku na letiskách.

Peru vyhlásilo mexického veľvyslanca v Lime Pabla Monroya za nežiaducu osobu v súvislosti s udelením azylu rodine bývalého prezidenta Pedra Castilla. Diplomat následne odcestoval z Limy spoločne s deťmi a manželkou bývalého peruánskeho prezidenta, ktorý je väzbe kvôli obvineniu zo sprisahania a vzbury.

Peruánsky parlament zároveň predbežne schválil návrh ústavného zákona, ktorý má krajinu priviesť k predčasným voľbám, uviedla agentúra Reuters.

Mexiko v utorok potvrdilo, že udelilo azyl Castillovej rodine, ktorá sa teraz nachádza na mexickom veľvyslanectve v Lime. O útočisko v Mexiku požiadal aj samotný Castillo, ktorý je ale vo väzbe kvôli obvineniu zo sprisahania a vzbury.

Tých sa mal dopustiť, keď sa na začiatku decembra pokúsil rozpustiť parlament a ustanoviť novú vládu. Parlament potom čoskoro schválil jeho odvolanie z funkcie a novou hlavou štátu sa stala viceprezidentka Dina Boluarteová.

V súvislosti s udelením azylu peruánska ministerka zahraničných vecí Ana Cecilia Gervasiová podľa miestnych médií uviedla, že vláda vyhlásila mexického veľvyslanca v Lime za personu non grata.

Za dôvod označila "opakované vyjadrenia najvyšších predstaviteľov tejto krajiny k politickej situácii v Peru, ktoré predstavujú zasahovanie do našich vnútorných záležitostí".

Šéfka peruánskej diplomacie tiež oznámila, že vláda povolila Castillovej rodine vycestovať z krajiny. Podľa peruánskych médií Castillova manželka a deti odleteli dnes ráno z krajiny spoločne s mexickým veľvyslancom.

Šéf mexickej diplomacie Marcelo Ebrard označil vyhostenie diplomata za "neopodstatnené a odsúdeniahodné". Podľa neho sa mexický veľvyslanec vždy správal v súlade s právom a princípom nezasahovania sa do vnútorných záležitostí hostiteľského štátu. "Mexiko nezmení svoj postoj," uviedol šéf diplomacie.

Castillova manželka Lilia Paredesová je vyšetrovaná v súvislosti so sieťou na pranie špinavých peňazí a ovplyvňovaním verejného obstarávania. Peru tak nevylučuje, že bude požadovať jej vydanie pre trestné stíhanie, uviedla ministerka zahraničia.

Pri protestoch, ktoré vypukli tento mesiac proti zosadeniu Castilla a vymenovaniu novej prezidentky Boluarteovej, zomrelo už v Peru 26 ľudí. Demonštranti organizujú blokády či sa snažia zastaviť prevádzku na letiskách. Minulý týždeň vláda vyhlásila v krajine výnimočný stav, ktorý umožňuje nasadenie armády spolu s políciou.

Peruánsky parlament dnes predbežne schválil návrh ústavného zákona, ktorý má viesť k usporiadaniu predčasných parlamentných i prezidentských volieb v apríli 2024. Pôvodne sa mali konať až v roku 2026. Týmto krokom chce prezidentka Boluarteová vyjsť v ústrety požiadavkám demonštrantov, ktorí chcú okamžité rozpustenie parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 02 - Modified: 2024-04-29 10:28:08 - Feat.: - Title: Havária autobusu v Mexiku si vyžiadala 18 obetí a 32 zranených 03 - Modified: 2024-04-28 07:16:00 - Feat.: - Title: Mexičan si kúpil náušnice od Cartiera, omylom na ne bola zľava 99,9 percenta 04 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 05 - Modified: 2024-04-23 20:24:02 - Feat.: - Title: Peru sa stalo ďalšou krajinou, ktorá umožnila vážne chorému pacientovi eutanáziu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 09:51