StoryEditor

Amazon zásadne zmení obchodné pravidlá v Európskej únii, vyhne sa tak vysokej pokute

20.12.2022, 14:22
Autor:
ČTKČTK

Spor sa viedol o to, ako Amazon využíva dáta obchodníkov na svojich platformách. Komisia bola presvedčená, že firma ich využíva v rozpore s pravidlami Únie.

Americká spoločnosť Amazon na európskom trhu zásadne zmení obchodné pravidlá, ktoré používa vo vzťahu k obchodníkom, ktorí svoj tovar predávajú jej prostredníctvom. V tlačovej správe to dnes oznámila Európska komisia, ktorá Amazonu už skôr pohrozila, že ak pravidlá nezmenia, môže od neho vymáhať pokutu až desať percent z celosvetových tržieb.

Spor sa viedol o to, ako Amazon využíva dáta obchodníkov na svojich platformách. Komisia bola presvedčená, že firma ich využíva v rozpore s pravidlami Únie, čím získava nespravodlivú konkurenčnú výhodu uprednostňovaním svojej vlastnej služby. Amazon je globálne významným internetovým predajcom, pôsobí aj v Česku.

image

Amazon v Bratislave sídli v budove, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku. Ako sa v nej pracuje?

"Komisia zistila, že najnovšie záväzky Amazonu zabezpečia, že Amazon nebude využívať dáta obchodníkov na svojej platforme k svojim vlastným obchodným aktivitám a že bude umožňovať prístup k službám Buy Box a Prime bez diskriminácie," uviedla komisia.

Amazon tak teraz urovnal dva spory, ktoré s únijnou exekutívou viedol. V prvom prípade čelil obvineniu, že svoju veľkosť, obchodnú silu a rozsah vyzbieraných dát využíva na to, aby si zabezpečil nespravodlivú výhodu nad ostatnými obchodníkmi, ktorí svoje tovary a služby ponúkajú cez platformu Amazonu. Firma teraz pristúpila na to, že dáta predajcov nebude v súťaži využívať pre svoj vlastný maloobchodný biznis ani pre výrobky svojej privátnej značky.

Druhý prípad sa týkal rovnoprávneho zaobchádzania s predajcami, keď firma na svojom webe radí ich ponuky na službu Buy Box. Práve tá generuje Amazonu väčšinu predaja. Amazon v tomto prípade súhlasil, že zavedie druhú voľbu Buy Box pre konkurenčný produkt, ak sa bude významne líšiť v cene a podmienkach dodania od produktu v prvom boxe.

image

Musk ohlásil, že podniká právne kroky voči prenasledovateľovi na Twitteri

Amazon mal za minulý rok tržby 469,8 miliardy dolárov. To znamená, že maximálna pokuta, ak by sa vypočítavala z vlaňajších čísel, by mohla predstavovať až 47 miliárd USD.

Amazon od roku 2013 pôsobí tiež v Česku. O dva roky neskôr otvoril distribučné centrum v Dobrovízii, ktoré teraz zamestnáva vyše 3000 stálych pracovníkov. V korporátnych kanceláriách v centre Prahy má firma ďalších viac ako 1000 špecializovaných pracovníkov.

01 - Modified: 2024-05-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Manželia celé dni pátrali po svojej stratenej mačke. Neskôr zistili, že ju omylom zabalili do krabice poslali do Amazonu 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 05 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 19:03