StoryEditor

Tisíce ľudí v Istanbule protestovali proti odsúdeniu starostu

15.12.2022, 17:22
Autor:
ČTKČTK

Ekrem Imamoglu je považovaný za najväčšieho rivala súčasného prezidenta Erdogana, ktorý má podľa opozície čoraz výraznejšie sklony k autoritárstvu. Imamoglu tvrdí, že rozsudok je neadekvátny trest za jeho úspechy, Erdogan ubezpečuje o nezávislosti súdnictva.

Tisíce ľudí sa dnes zišli pred istanbulskou radnicou, aby protestovali proti odsúdeniu starostu Ekrema Imamoglua, ktorý je považovaný za jedného z najvážnejších rivalov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v prezidentských voľbách plánovaných na budúci rok. Súd starostu v stredu odsúdil na dva roky a sedem mesiacov väzenia za urážku volebnej komisie a počas trvania odňatia slobody mu zakázal vykonávať volené funkcie.

„Práva, zákon, spravodlivosť.. 2000. Príde deň, keď AKP (Erdoganova strana) bude pohnaná k zodpovednosti," kričali demonštranti. Mávali tureckými vlajkami, púšťali vlastenecké piesne a na radnici vyvesili veľký portrét Mustafu Kemala Atatürka, zakladateľa Tureckej republiky. „Vláda má strach, preto prišiel takýto rozsudok. Nikto tento národ nezastaví,“ povedal jeden z protestujúcich, ktorý na zhromaždenie prišiel z asi 200 kilometrov vzdialeného mesta Düzce. Podobný protest sa pred radnicou uskutočnil už v stredu.

image

Inflácia v Turecku klesla prvýkrát za rok a pol. Naďalej však dosahuje extrémne hodnoty

Opozičné strany sa netaja svojimi pochybnosťami ohľadom nezávislosti prokuratúry a sudcov za vlády prezidenta Erdogana, ktorý má podľa nich čoraz silnejšie sklony k autoritárstvu. Vláda ubezpečuje, že súdnictvo je nezávislé.

Imamoglu tvrdí, že rozsudok je trestom za jeho úspechy. „V našej krajine sa niekedy stáva, že úspech nezostane bez trestu,“ povedal. Proti rozsudku, ktorý kritizujú aj ochrancovia ľudských práv, sa plánuje odvolať a vo funkcii plánuje zostať aj po dobu, čo o jeho prípade bude rozhodovať súd vyššej inštancie.

Agentúra Reuters píše, že prezidentské a parlamentné voľby sa možno stanú pre Erdogana, ktorý je pri moci už skoro dve desaťročia, zatiaľ najväčšou výzvou, pretože obyvatelia Turecka sa kvôli vysokej inflácii a prepadu tureckej meny stretávajú so strmo rastúcimi životnými nákladmi.

Turecké opozičné strany rokujú o tom, že by do volieb postavili spoločného kandidáta, rozhodnuté o tom ešte nie je. O kandidatúru má zrejme záujem aj šéf Imamogluovej Ľudovej republikánskej strany CHP Kemal Kiliçdaroglu.

Cez víkend Erdogan nepriamo potvrdil, že v budúcom roku bude znovu kandidovať na prezidenta.

01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 03 - Modified: 2024-05-03 08:22:49 - Feat.: - Title: Miera inflácie v Turecku sa ďalej zvyšuje, v apríli sa vyšplhala takmer na 70 percent 04 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 05 - Modified: 2024-05-01 21:48:01 - Feat.: - Title: Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 05:06