StoryEditor

V Británii za vyššie platy hromadne štrajkujú zdravotné sestry zo štátnych nemocníc

15.12.2022, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Sestry požadujú zvýšenie platov o 19 percent a ich odborová organizácia tvrdí, že zvýšenie pod úrovňou inflácie znamená zhoršenie kvality starostlivosti. Vláda zatiaľ odmieta na požiadavky odborov pristúpiť.

Odhadom až 100-tisíc zdravotných sestier a súvisiaceho personálu v štátnych zdravotníckych zariadeniach v Británii štrajkuje za zvýšenie platov. Je to prvý takýto protest za 106 rokov existencie ich odborovej organizácie. Doterajšie vyjednávanie so štátnymi úradmi sa zmenilo na horúci spor, pretože vláda zatiaľ nehodlá požiadavky zdravotníkov vypočúvať a považuje ich za prehnané, informujú britské médiá.

Nemocnice a ďalšie štátne zdravotnícke zariadenia, kde bola situácia pre personálne problémy a pandémiu covidu-19 už tak nepríjemná, vo vypätom predvianočnom období čelia ďalšiemu tlaku. Štrajk sa začal o 08:00 miestneho času (09:00 SEČ) a trvať má do 20:00 miestneho času (21:00 SEČ). Ďalší takýto celodenný štrajk chcú odborári usporiadať ešte 20. decembra.

"Je to naozaj tragický deň. Tragický deň pre zdravotnú starostlivosť, tragický deň pre pacientov a tragický deň pre ľudí v tejto spoločnosti aj pre naše štátne zdravotníctvo, "povedala televízii BBC šéfka odborového zväzu zdravotníckeho personálu Royal College of Nursing (RCN) Pat Cullenová. Ďalšie chystané protesty možno podľa RCN odvolať v prípade, že vláda začne so zdravotníkmi vážne rokovať.

Sestry požadujú zvýšenie platov o 19 percent a ich odborová organizácia tvrdí, že zvýšenie pod úrovňou inflácie znamená zhoršenie kvality starostlivosti. V takom prípade bude totiž ťažké zabezpečiť personál, ktorý bude ochotný za takýchto podmienok pracovať, uvádza RCN. Zväz tiež poznamenal, že za posledných desať rokov sa príjmy sestier a ďalších zdravotníkov pri započítaní inflácie reálne znižovali.

Vláda zatiaľ odmieta na požiadavky odborov pristúpiť. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vláda plne akceptovala odporúčanie nezávislej komisie pre revíziu platov, ktorá pôsobí v rámci britského štátneho zdravotníctva NHS.

To podľa ministerských úradníkov znamená, že novokvalifikovaným sestrám sa plat zvýšil o 5,5 percenta, zatiaľ čo tým s najnižším ohodnotením, ako sú zriaďovatelia a upratovačky, až o 9,3 percenta.

Štrajk sa týka zdravotných sestier zo 76 nemocníc a zdravotných stredísk po celej Británii. Zrušené kvôli nej bolo odhadom 70-tisíc návštev u lekára, vrátane naplánovaných zákrokov. Profesia zdravotníčok je medzi ľuďmi v Británii pritom všeobecne rešpektovaná, kvôli protestu je ale časť štátneho zdravotníckeho systému uzavretá.

Británia čelí od jesene vlne štrajkov aj v ďalších odvetviach. Za vyššie príjmy a zlepšenie pracovných podmienok štrajkujú napríklad zamestnanci železníc, britskej pošty alebo letísk. Miera inflácie v Británii v októbri presiahla 11 percent a bola najvyššia od roku 1981.

Ponuky na zvýšenie platov o štyri až päť percent medzi zamestnancami preto často vedú k dezilúzii a medzi odborovými zväzmi a zamestnávateľmi k sporom.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-02 13:53:48 - Feat.: - Title: Uznávanie titulov na Slovensku: V zdravotníctve pribudlo nula sestier z Ukrajiny. Kde je problém? 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 01:03