StoryEditor

Ukrajinskí predstavitelia prevzali v Európskom parlamente Sacharovovu cenu

14.12.2022, 13:53
Autor:
ČTKČTK

Európsky parlament Sacharovovu cenu "statočnému ukrajinskému ľudu zastúpenému prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou" udelil tento rok v októbri. Minuloročným laureátom sa stal väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia dnes v Európskom parlamente prevzali zástupcovia ukrajinského ľudu, vedenia a občianskej spoločnosti. Cez video sa pripojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina od februára čelí ruskej invázii.

"Nech je dnešné ocenenie pripomienkou našej neochvejnej podpory. Nech patrí všetkým statočným mužom a ženám na Ukrajine. Všetkým, ktorých sme s otvoreným srdcom privítali v našich domovoch. A všetkým tým, ktorí stratili svojich milovaných priateľov či rodinu," uviedla predsedníčka Europarlamentu Roberta Metsolaová.

Z rúk predsedníčky potom prevzali ocenenie zástupcovia ukrajinského ľudu, vrátane starostu Melitopolu Ivana Fedorova, predsedníčky ukrajinského ľudskoprávneho Centra občianskych slobôd Oleksandry Matvijičukovej a Julije Pajevskej, zakladateľky dobrovoľníckeho záchranného tímu Janholy Tajry (Tajřini anjeli).

"Život v Európe nie je možný bez slobody, nie je možný bez Ukrajiny. Akýkoľvek pokus pripraviť Európu o Ukrajinu, o slobodu je zločinom. Ruská vojna v Európe je takýmto zločinom," povedal cez video Zelenskyj. Plénum na záver prejavu vyzval, aby za Ukrajincov, ktorí za ruskú agresiu zaplatili životom, držali minútu ticha.

Európsky parlament Sacharovovu cenu "statočnému ukrajinskému ľudu zastúpenému prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou" udelil tento rok v októbri.

Medzi finalistami boli tiež spoluzakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange či Komisia pravdy v Kolumbii, ktorá obhajuje práva obetí tamojšej občianskej vojny. Ich zástupcovia v Europarlamente prehovorili v utorok.

Minuloročným laureátom sa stal väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj. Metsolaová dnes vyzvala ruské úrady na jeho prepustenie.

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 22:53