StoryEditor

Čína podala v rámci WTO sťažnosť na USA pre ich obmedzenia exportu čipov

13.12.2022, 10:39
Autor:
TASRTASR

Čínske ministerstvo obchodu v pondelok obvinilo USA z toho, že kladie prekážky "normálnemu medzinárodnému obchodu s tovarmi, vrátane čipov", ohrozuje stabilitu globálnych dodávateľských reťazcov a "protekcionistickými praktikami porušuje pravidlá medzinárodného obchodu".

Čína podala v rámci Svetovej obchodnej organizácie WTO sťažnosť na Spojené štáty pre ich obmedzenia týkajúce sa vývozu čipov, uviedlo v pondelok 12. 12. večer čínske ministerstvo obchodu. Podľa Číny americké reštrikcie ohrozujú globálne dodávateľské reťazce. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

USA v októbri ohlásili nové kontroly exportu, ktorých cieľom je obmedziť schopnosť Číny kupovať a vyrábať najmodernejšie čipy s vojenským využitím. To ešte viac komplikuje snahy Pekingu o rozvoj svojich vlastných čipov rovnako ako moderných zbraňových systémov. Reštrikcie sa týkajú vývozu niektorých najmodernejších čipov rovnako ako sprísnenia kontroly predaja vybavenia na výrobu čipov.

Čínske ministerstvo obchodu v pondelok obvinilo USA z toho, že kladie prekážky "normálnemu medzinárodnému obchodu s tovarmi, vrátane čipov", ohrozuje stabilitu globálnych dodávateľských reťazcov a "protekcionistickými praktikami porušuje pravidlá medzinárodného obchodu". Cieľom sťažnosti je ochrana "legitímnych práv a záujmov" Číny, dodalo čínske ministerstvo obchodu.

Čína navyše pripravuje balík na podporu vývoja a výroby polovodičov v objeme viac než 1 bilión CNY (135 miliárd eur), uviedli pre agentúru Reuters tri zdroje. Stimuly sú súčasťou snáh Pekingu o dosiahnutie sebestačnosti v oblasti čipov a reakciou na reštrikcie USA.

Stimuly na podporu produkcie a vývoja čipov by mali byť poskytnuté v priebehu 5 rokov vo forme dotácií a daňových úľav.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 05:33