StoryEditor

Progresívne Slovensko chce sprísniť používanie nebezpečnej pyrotechniky

11.12.2022, 17:01
Autor:
TASRTASR

Zákon by podľa hnutia mal pomôcť znížiť negatívne dosahy používania zábavnej pyrotechniky, najmä stres a zranenia zvierat, ohrozenie zdravia ľudí a znečistenie životného prostredia.

Progresívne Slovensko (PS)  chce sprísniť používanie nebezpečnej pyrotechniky. Návrh by mal do parlamentu podať nezaradený poslanec Tomáš Valášek pôsobiaci v PS. Pracovná skupina, ktorá sa takýmto návrhom zaoberala, mala zákon takmer hotový, no nedohodla sa na jeho vykonateľnosti, povedal pre TASR poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Zákon by podľa hnutia mal pomôcť znížiť negatívne dosahy používania zábavnej pyrotechniky, najmä stres a zranenia zvierat, ohrozenie zdravia ľudí a znečistenie životného prostredia.

"Návrh obsahuje úplný zákaz používania a predaja petárd ako najnebezpečnejšieho druhu pyrotechniky a sprísnenie používania ohňostrojov v okolí nemocníc, domovov sociálnych služieb či zvieracích útulkov, jednoducho všade, kde by mohli spôsobiť ujmu zraniteľným skupinám," vysvetlila odborníčka na životné prostredie z PS Tamara Stohlová.

Zákazom predaja pyrotechniky sa zaoberala aj pracovná skupina, ktorej bol Karahuta súčasťou. Jej návrh zákona ostal nedokončený v bode vykonateľnosti. Navrhovala, aby kontrolu v rámci všeobecne záväzného nariadenia robili samosprávy.

Malé dediny však na to nemajú kapacity. Karahuta si myslí, že kontrolu by tak mohla robiť Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo enviropolícia.

Pracovná skupina mala tento problém vyriešiť do leta, aby bol zákon schválený ešte pred vianočnými sviatkami. "Avšak prišlo politicky turbulentné obdobie a my sme boli blokovaní ministerstvom hospodárstva, ktoré s novelou nesúhlasilo," povedal Karahuta.

Ak zákon do parlamentu príde, poslanecký klub Sme rodina sa podľa Karahutu poradí, či ho podporí. Nie je pre neho podstatné, kto zákon predložil, ale podstatný je obsah a vykonateľnosť.

01 - Modified: 2024-05-04 07:55:36 - Feat.: - Title: Oslavovalo sa 20. výročie vstupu do EÚ, protestovalo za záchranu RTVS a vraj hrozí krádež dôchodkov 02 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 03 - Modified: 2024-05-02 12:38:37 - Feat.: - Title: PS považuje presun voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu za neúctu voči inštitúcii 04 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 05 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 10:08