StoryEditor

Kosovská polícia pre napätie zvýšila prítomnosť na severe krajiny. Jeden jej príslušník už utrpel zranenia

09.12.2022, 10:29
Autor:
ČTKČTK

Kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla obvinil Belehrad z podpory zločineckých skupín na severe krajiny. "Všetko toto napätie a porušovanie zákonov sa deje kvôli zločinným rozhodnutiam belehradskej vlády," povedal Sveçla verejnoprávnej televízii RTK.

Kosovská polícia vo štvrtok večer kvôli narastajúcemu napätiu zvýšila svoju prítomnosť na severe krajiny, ktorý obýva prevažne srbská menšina. Jeden jej príslušník pri tom utrpel zranenia. Belehrad obvinil Prištinu z pokusu o okupáciu severného Kosova a pohrozil, že do oblasti vyšle vlastné bezpečnostné sily. Informovali o tom dnes miestne médiá.

Kosovská vláda vo štvrtok oznámila vyslanie policajných síl na sever krajiny po tom, čo kosovskí Srbi začiatkom novembra opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách vrátane polície. Urobili tak na protest proti snahe Prištiny donútiť kosovské obyvateľstvo používať výlučne kosovské registračné značky vozidiel.

Kosovská vláda na 18. decembra vypísala miestne voľby, ktoré majú v štyroch severokosovských okresoch doplniť vyprázdnené miesta v zastupiteľstvách a na pozíciách starostov. Belehradom podporovaná najväčšia kosovská srbská strana Srbská kandidátka konanie volieb odmieta, ich odloženie odporúčajú tiež Spojené štáty. Začiatkom týždňa boli na dvoch miestach severného Kosova zničené výbuchom miestnosti kosovskej volebnej komisie.

Priština podľa médií vyslala na sever viac ako 300 policajtov z radov kosovských Albáncov. Polícia dnes uviedla, že vo štvrtok krátko pred polnocou ozbrojení muži, ktorí vystúpili z auta so Srbskom vydanou poznávacou značkou pre Kosovo, v obci Srbovac ľahko zranili jedného policajta. Škoda vznikla tiež na policajnom vozidle, uviedol portál KosSev.

Splnomocnenec srbskej vlády pre otázky Kosova Petar Petković podľa agentúry Beta v noci na dnes povedal, že Belehrad zváži vyslanie tisíc príslušníkov srbských bezpečnostných síl na sever Kosova kvôli "nezákonnému a násilnému rozhodnutiu (kosovského premiéra) Albina Kurtiho okupovať sever" Kosova.

Obvinil tiež kosovskú vládu z porušenia predchádzajúcich dohôd, na základe ktorých podľa neho nesmú na severe krajiny pôsobiť iní ako miestni príslušníci kosovskej polície.

Kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla obvinil Belehrad z podpory zločineckých skupín na severe krajiny. "Všetko toto napätie a porušovanie zákonov sa deje kvôli zločinným rozhodnutiam belehradskej vlády," povedal Sveçla verejnoprávnej televízii RTK.

Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ale tento krok neuznalo a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. Taktiež asi 50-tisíc Srbov žijúcich na severe Kosova neuznáva autoritu vlády v Prištine. Srbské bezpečnostné sily nie sú v Kosove prítomné od roku 1999, keď Belehrad stratil nad svojou južnou provinciou kontrolu v dôsledku náletov NATO.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 19:10