StoryEditor

Fínsko zvažuje, že bude povoľovať vývoz zbraní do Turecka. Ankara ním podmieňuje súhlas s rozšírením NATO

08.12.2022, 17:34
Autor:
ČTKČTK

Fínsko v roku 2019 zmrazilo udeľovanie nových povolení na vývoz zbraní do Turecka po tom, ako Ankara začala pozemnú ofenzívu v kurdských oblastiach severnej Sýrie.

Fínsko zvažuje, že bude prípad od prípadu povoľovať vývoz zbraní do Turecka. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters počas návštevy Turecka fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. Helsinki chcú, aby Turecko ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Ankara Fínsko vyzvala, aby predtým začalo povoľovať vývoz zbraní do Turecka.

Fínsko a Švédsko podali prihlášku do NATO v máji v reakcii na ruský vpád na Ukrajinu. Ich prihlášku však musí schváliť všetkých 30 členských krajín aliancie. Práve Turecko a tiež Maďarsko tak ešte neurobili.

Turecko doteraz členstvo Švédska a Fínska odmietalo s argumentom, že obe severské krajiny hostia kurdských radikálov. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu tento týždeň tiež vyhlásil, že od Fínska očakáva zrušenie zbrojného embarga ako jeden z krokov na schválenie vstupu krajiny do NATO.

Kaikkonen podľa Reuters povedal, že ani Fínsko, ani Švédsko neuplatňujú voči Turecku všeobecné zbrojné embargo. Fínsko však v roku 2019 zmrazilo udeľovanie nových povolení na vývoz zbraní do Turecka po tom, ako Ankara začala pozemnú ofenzívu v kurdských oblastiach severnej Sýrie.

"V zásade je možné, že vydanie nejakých povolení môžeme zabezpečiť," povedal dnes Kaikkonen po stretnutí so svojím tureckým náprotivkom Hulusim Akarom. Žiadosti možno podľa Kaikkonena spracovávať prípad od prípadu k prípadu, ako budú prichádzať.

Podľa agentúry AP dnes Akar povedal, že Turecko je naďalej znepokojené údajnými aktivitami kurdských radikálnych skupín vo Fínsku a očakáva, že Helsinki podniknú "konkrétne kroky", kým bude môcť Ankara schváliť členstvo Fínska v NATO.

"Povedal som im, že sme znepokojení pokračujúcimi aktivitami teroristických organizácií PKK/YPG a ich podporovateľov vo Fínsku a že z toho máme obavy," povedal Akar s poukazom na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich PKK a kurdské milície YPG, ktoré pôsobia na severe Sýrie.

Turecko na konci júna podpísalo so Švédskom a Fínskom memorandum, ktoré malo odblokovať prístup oboch severských krajín do NATO, ktorému bránila práve Ankara. V dokumente sa obe krajiny zaviazali k užšej spolupráci s Tureckom v boji proti terorizmu. Od toho si tureckí predstavitelia okrem iného sľubovali vydanie 33 ľudí, medzi ktorými sú aj príslušníci údajných teroristických organizácií.

01 - Modified: 2024-05-21 07:46:17 - Feat.: - Title: Španielsko dodá Ukrajine tanky Leopard aj strely do systémov Patriot 02 - Modified: 2024-05-21 07:15:37 - Feat.: - Title: Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska 03 - Modified: 2024-05-21 06:54:48 - Feat.: - Title: Východoukrajinský Charkov je naďalej terčom ruských útokov, hlásia päť zranených 04 - Modified: 2024-05-21 05:47:52 - Feat.: - Title: Do Kyjeva pricestovala šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková 05 - Modified: 2024-05-21 05:30:33 - Feat.: - Title: USA neplánujú vyslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. máj 2024 12:09