StoryEditor

Únia miest posiela vláde návrh, ako riešiť energetickú a klimatickú krízu

08.12.2022, 11:52
Autor:
TASRTASR

Vláde odporúčajú zamerať sa na tvorbu kapitoly RePowerEU, ktorá sa sústredí na urýchlenie zelenej transformácie Slovenska.

Únia miest Slovenska (ÚMS) a platforma Budovy pre budúcnosť (BPB) adresujú vláde návrh, ako spoločne a strategicky riešiť aktuálnu energetickú a klimatickú krízu. Vyžadujú si okamžité riešenia aj dlhodobé a strategické kroky. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová a riaditeľka BPB Katarína Nikodemová.

 Vláde odporúčajú zamerať sa na tvorbu kapitoly RePowerEU, ktorá sa sústredí na urýchlenie zelenej transformácie Slovenska. ÚMS a BPB poukazujú na zriadenie investičnej podpory rýchlych opatrení na zníženie spotreby energie vo verejných budovách a podporu prípravy komplexných projektov ich obnovy.

Ďalej by to malo byť zavedenie zákonnej povinnosti dodávateľov energií a ďalších služieb sieťových odvetví poskytovať samosprávam dáta o ich spotrebe na požiadanie a bez poplatku. "Bez znalosti súčasnej spotreby nie je možné plánovať efektívne opatrenia na úsporu energie, respektíve jej nahradenie obnoviteľnými zdrojmi energie," tvrdia.

ÚMS a BPB radia pripraviť si podklady k zelenému verejnému obstarávaniu aj pre projekty úspor energie a budovania kapacít obnoviteľných zdrojo.

V rámci systémových opatrení ÚMS apeluje na zvýšenie vlastných finančných zdrojov samospráv a zmeny spôsobu finančného vyrovnávania rozdielov. Malo by sa to diať tak, aby boli samosprávy schopné realizovať investície nezávisle od dostupnosti zdrojov Európskej únie. Návrh zmien je podľa nich nevyhnutné prekonzultovať s orgánmi samosprávy.

ÚMS upozorňuje, že mestá sa pri príprave a realizácii projektov na znižovanie spotreby energií a plnenie klimatických cieľov opakovane stretávajú s problémami, ktoré je možné riešiť iba na centrálnej úrovni.

"Ak majú samosprávy v aktuálnej ekonomickej situácii naďalej poskytovať kľúčové služby svojim obyvateľom, ako sú prevádzka materských a základných škôl, poskytovanie sociálnych služieb, kultúry a športu, či samotné bezpečie a istotu, potrebujú, aby štát odstránil bariéry a upravil neefektívne podmienky, ktoré sťažujú samosprávam možnosti riešiť aktuálne problémy strategicky," skonštatovala.

01 - Modified: 2024-04-18 14:59:30 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy, tvrdí únia miest 02 - Modified: 2024-04-18 14:53:55 - Feat.: - Title: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy. Podľa Únie miest ohrozila ich prístup k fondom 03 - Modified: 2024-02-14 14:45:25 - Feat.: - Title: Únia miest Slovenska apeluje na štát, aby riešil financovanie mestských polícií 04 - Modified: 2024-01-25 13:55:39 - Feat.: - Title: Situácia v slovenských mestách je z finančného hľadiska napätá až neudržateľná, varuje Rybníček 05 - Modified: 2023-09-07 11:46:01 - Feat.: - Title: Rybníček: Situácia s migrantmi na Slovensku vyvoláva napätie a obavy obyvateľov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 07:21