StoryEditor

EÚ postúpi WTO svoje dva spory s Čínou. Týkajú sa patentov a dovozu z Litvy

07.12.2022, 10:06
Autor:
ČTKČTK

Eskalácia obchodného sporu s Čínou prichádza v čase, keď EÚ svoje vzťahy s touto krajinou prehodnocuje. Snaží sa tiež obnoviť politické vzťahy s Pekingom a chce, aby čínska vláda hrala aktívnejšiu úlohu sprostredkovateľa vo vzťahoch s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu.

Európska únia postúpi Svetovej obchodnej organizácii WTO dva spory, ktoré vedie s Čínou. Rokovania s Pekingom o ich vyriešení totiž nepriniesli výsledky.

Jeden prípad sa týka obmedzení dovozu z Litvy, druhý praxe, keď Čína obmedzuje držiteľov patentov pri uplatňovaní ich práv na ochranu inovácií pred súdom. Agentúre Bloomberg to povedal eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

WTO predpokladá, že komisiu pre riešenie sporu zriadi na začiatku budúceho roka. Vynesenie verdiktu môže trvať až rok a pol.

Oba prípady majú podľa Dombrovskisa systémový význam. EÚ uprednostňovala nájdenie riešení pomocou konzultácií, do ktorých investovala veľa času. Rokovania však nepriniesli uspokojivé výsledky, dodal Dombrovskis.

Eskalácia obchodného sporu s Čínou prichádza v čase, keď EÚ svoje vzťahy s touto krajinou prehodnocuje. Snaží sa tiež obnoviť politické vzťahy s Pekingom a chce, aby čínska vláda hrala aktívnejšiu úlohu sprostredkovateľa vo vzťahoch s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu.

Vzájomné vzťahy sa začali zhoršovať od vlaňajšieho decembra, keď Čína zaviedla opatrenia proti dovozu tovaru z Litvy a ďalších výrobkov z EÚ, ktoré obsahujú litovské komponenty.

Urobila tak po tom, čo Taiwan otvoril v Litve svoju obchodnú kanceláriu. Spor zasiahol aj firmy zo Švédska a Nemecka, export z Litvy do Číny klesol od januára do októbra medziročne o 80 percent.

Čína zakázala dovoz z Litvy buď zablokovaním colného odbavenia alebo zavedením fytosanitárnych požiadaviek pri niektorých výrobkoch vrátane hovädzieho a niektorého alkoholu. Tieto praktiky zasiahli aj ďalšie krajiny, napríklad Austráliu a Kanadu.

EÚ sa tiež stane prvou jurisdikciou, ktorá požiada WTO o verdikt ohľadom opatrení, ktorými Čína bráni spoločnostiam v ochrane ich patentových práv týkajúcich sa špičkových technológií.

Čínske súdy od augusta 2020 vydávajú takzvané protižalobné zákazy, ktorými chcú odradiť firmy od podania žaloby mimo svojich hraníc za účelom urovnania sporu pod pokutou 130-tisíc eur denne.

EÚ tieto zákazy považuje za súčasť snahy Číny zaujať vyššiu pozíciu v technologickom reťazci, aby mohla predávať výrobky za nižšie ceny. Okrem toho obmedzuje právomoci európskych firiem chrániť dôležité vzory pre tvorbu noriem.

01 - Modified: 2024-05-07 13:05:15 - Feat.: - Title: Moldavsko si chce ešte pred vstupom do Únie pričleniť Podnestersko 02 - Modified: 2024-05-07 12:56:45 - Feat.: - Title: Do platnosti vstúpil prvý súbor pravidiel EÚ na ochranu nezávislosti a plurality médií 03 - Modified: 2024-05-07 11:33:29 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách 04 - Modified: 2024-05-07 11:17:53 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová 05 - Modified: 2024-05-07 08:43:09 - Feat.: - Title: Po útoku nožom v nemocnici v Číne hlásia viacero obetí a zranených
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 16:02