StoryEditor

Rezort vnútra aktuálne neplánuje stavať ďalšie stanové mestečká pre nelegálnych migrantov

06.12.2022, 17:22
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo vnútra aktuálne neplánuje stavať žiadne ďalšie stanové mestečká pre nelegálnych migrantov. Robí však prieskum možností pre prípadnú ďalšiu vlnu nelegálnej migrácie po zimných mesiacoch.

Oslovilo preto prihraničné regióny s Českou republikou. Ako uviedlo MV SR na sociálnej sieti, neznamená to, že v každom regióne bude stáť tábor podobný tomu v Kútoch.

"Rovnako ako pri iných krízových situáciách, aj tu bolo cieľom nájsť najvhodnejšie umiestnenie pre prípad krízovej situácie v budúcnosti. Táto aktivita sa deje vo vzájomnej súčinnosti so samosprávou, na dobrovoľnej báze. Nelegálna migrácia je pochybnými osobami zneužívaná na politickú propagandu a snahu o polarizáciu spoločnosti," upozornilo ministerstvo.

Zároveň vyzvalo ľudí, aby neverili hoaxom a informácie si preverovali u relevantných zdrojov.

Podľa ministerstva aj v existujúcom stanovom tábore v Kútoch klesá počet osôb, od konca novembra sa denne pohybuje pod sto ľudí.

Ako poznamenalo, Kúty napriek stanovému táboru neskolabovali a verejný poriadok tam udržiavali policajti spolu s profesionálnymi vojakmi. Rezort tiež vysvetľuje, že Sýrčanov nemožno vyhostiť, pretože v Sýrii pretrváva vojnový stav.

Rezort opakovane deklaroval, že bude naďalej robiť kroky k pomoci zabezpečeniu ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Na maďarsko-srbskú hranicu už vyslalo Slovensko 40 policajtov.

Ministerstvo presadzuje pokračovanie v dialógu s krajinami západného Balkánu, napríklad v téme zosúladenia vízovej politiky s Európskou úniou. Je tiež za zosúladenie legislatívy v oblasti riešenia prevádzačov v jednotlivých krajinách.

Pokračovať by podľa MV SR mali aj medzinárodné expertné rokovania na úrovni policajných zložiek v témach týkajúcich sa napríklad hybridných hrozieb, šírenia dezinformácií, akým spôsobom pôsobia tieto dezinformácie aj na vývoj bezpečnosti v jednotlivých krajinách, ale tiež spoločných postupov v určitých oblastiach týkajúcich sa policajných zložiek.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-17 10:25:50 - Feat.: - Title: Minister vnútra odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 20:58