StoryEditor

Ukrajinská tajná služba informovala o ďalších prehliadkach kláštorov

02.12.2022, 15:32
Autor:
ČTKČTK

Bezpečnostná rada tiež nariadila vyšetrovanie pre podozrenie z "podvratnej činnosti ruských špeciálnych služieb v náboženskom prostredí Ukrajiny" a vyzvala na uloženie sankcií na bližšie nespresnené osoby.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala o ďalších prehliadkach kláštorov a chrámov ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu v troch oblastiach krajiny - Žytomyrskej, Rivnenskej a Zakarpatskej.

Ukrajinská bezpečnostná rada medzitým poverila vládu, aby vypracovala návrhy zákonov, ktoré zakážu cirkvám napojeným na Rusko pôsobenie na území Ukrajiny. Urobila tak po sérii policajných razií v náboženských objektoch, ktoré by podľa Kyjeva mohli prijímať inštrukcie z Moskvy, napísala dnes agentúra Reuters.

Bezpečnostná rada tiež nariadila vyšetrovanie pre podozrenie z "podvratnej činnosti ruských špeciálnych služieb v náboženskom prostredí Ukrajiny" a vyzvala na uloženie sankcií na bližšie nespresnené osoby. SBU teraz tiež informovala, že jedného z bývalých predstavených cirkvi podozrieva zo spolupráce s hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi na "promoskovskej informačnej kampani".

Po ruskej invázii na Ukrajinu ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu vyhlásila na ruskej pravoslávnej cirkvi nezávislosť.

Nesúhlasila s počínaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý aktívne podporuje prezidenta Vladimira Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. Mnoho Ukrajincov sa však obáva, že by cirkev mohla byť zdrojom ruského vplyvu v krajine, píše Reuters.

"Musíme vytvoriť také podmienky, aby žiadni aktéri závislí na agresorskom štáte nemali možnosť manipulovať s Ukrajincami a oslabovať Ukrajinu zvnútra," povedal k situácii ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom nočnom videoposolstve.

Zároveň podľa Reuters oznámil, že úrady preveria, či táto cirkev mala právo pôsobiť v jednom z najposvätnejších miest Ukrajiny - v komplexe Kyjevskopečerskej lávry, ktorý SBU prehľadala už 22. novembra. Tajná služba potom oznámila, že pri prehliadke slávneho kláštora narazila na podozrivých občanov Ruska, ruskú propagandistickú literatúru a obnosy peňazí v rôznych menách.

Hovorca cirkvi metropolita Kliment dnes Reuters povedal, že činnosť náboženského zoskupenia bola vždy v súlade s ukrajinskými zákonmi. "Ukrajinský štát preto nemá žiadny právny dôvod, aby vyvíjal nátlak na našich veriacich alebo ich potláčal," dodal.

Pravoslávni kresťania tvoria väčšinu zo 43 miliónov obyvateľov Ukrajiny. Medzi ukrajinskou pravoslávnou cirkvou moskovského patriarchátu a nezávislou ukrajinskou pravoslávnou cirkvou panuje tvrdá konkurencia, upozornil Reuters.

Podľa júlového prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu sa k cirkvi predtým napojenej na Moskvu teraz hlásia iba štyri percentá Ukrajincov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 22:28